Artikkelforfatter: Harald Fodstad. Foto: Fredrik Sørensen

Ap på besøk i nord

Av: Harald Fodstad, Stave

Jonas skal være i Nord-Norge en uke, og formålet er som han sier å finne ut hva som skal til for at Ap kan vinne tilbake det tapte i nord. Jeg kan gi ham noen tips.

Det må finnes en grunnleggende trygghet. Forsvaret må være til stede på en kraftfull måte, Forsvaret i nord må prioriteres som det er gjort i hele etterkrigstiden.

Et land må plassere sine viktigste forsvars-ressurser der det anser at trusselen er størst. Da blir det helt feil å flytte de tunge ressursene sørover, en utvikling som blir applaudert av Ap. Vi er ikke dumme, vi skjønner at forsvarsevnen i nord dermed blir kraftig svekket. Å høre på at regjeringen og halehenget Ap påstår det motsatte er både trist og latterlig. Og hvilken risikovurdering som legges til grunn for å flytte jagerflyene og helikoptrene til Sør-Norge fremstår som litt av en gåte. Men så er jeg bare en skarve sivilist som ikke forstår seg på militær tenkning.

Dernest kan Ap skrote politireformen og la folket bestemme om kommuner og fylker skal slå seg sammen. Så kan de si ja til forlengelse av jernbanen til Tromsø, og i neste omgang Kirkenes. Og når det gjelder Andøya flystasjon, kan de jo starte med å svare på et spørsmål de har fått mange ganger, men tydeligvis ikke våger å svare på: Mener Ap at det etter vedtaket om nedleggelse har fremkommet opplysninger som rokker ved beslutningsgrunnlaget, og dermed aktualiserer den merknaden partiet fikk med i vedtaket? Nei, tenkte vel det, merknaden var ikke annet enn en papirtiger for å berolige opinionen. For å si det med Ibsen: Jeg protesterer for all verden, men er likevel med på ferden.