Ny statsråd: Geir-Inge Sivertsen (H) fra Lenvik i Troms er ny fiskeriminister. Foto: Fredrik Sørensen

Beskjedent fra nord

Fremskrittspartiets sju statsråder fikk fredag formiddag avskjed i nåde etter seks og et halvt år i regjering. Like etter presenterte statsminister Erna Solberg sitt nye mannskap på Slottsplassen.

Den store overraskelsen i regjeringskabalen er Knut Arild Hareide, som er landets nye samferdselsminister. Det er ikke mer enn ett år siden Hareide gikk av som partileder da KrF gikk inn i Solberg-regjeringa mot hans vilje.

Det har vært stor spenning knyttet til den nordnorske representasjonen i den nye regjeringa. Med fasiten i hånden, er det vanskelig å konkludere med annet enn at det er beskjedent.

Les også
Erna har presentert den nye regjeringen

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) fra Båtsfjord og fiskeriminister Geir-Inge Sivertsen (H) fra Lenvik er de eneste statsrådene fra Nord-Norge. Til gjengjeld er det noen statssekretærer i den nye regjeringa fra nord, samt noen politiske rådgivere. Isolert sett er kanskje det positivt, men disse rollene har ikke samme tyngde som en ministerpost.

De tre gjenværende regjeringspartiene fikk hard medfart i nord ved valget i fjor. Det bidro blant annet kommune- og regionreformen, politireformen, nedleggelse av studiesteder i Nesna og Sandnessjøen og forsvarsnedleggelser til – sammen med ei storstilt sentralisering på mange andre områder. Det nye regjeringsprosjektet kunne hatt godt av flere røster som kjenner den nordnorske virkeligheten.

Til høsten legges det fram ei stortingsmelding om nordområdene. Det er viktig bidrag for å styrke innsatsen i nord. Å slippe flere nordlendinger til i regjeringa ville derimot vært et enda bedre virkemiddel. Vår nordligste landsdel har store muligheter i årene som kommer, men også noen krevende utfordringer. Spesielt hva gjelder befolkningsutvikling. Flere nordlendinger i sentrale posisjoner ville gitt regjeringa mer troverdighet hva gjelder vilje og evne til å skape utvikling i nord.

Jonas Gahr Støre, som nylig var på frierferd i nord, har vært tydelig på at Arbeiderpartiet ska ta tilbake Nord-Norge. Med utnevnelsen av ny regjering hadde Erna Solberg en god mulighet til å kontre – et og et halvt år før neste stortingsvalg. Den sjansen burde hun grepet bedre.