Frafall: Hålogaland Fotballkrets har mistet 15 lag etter at koronaviruset brøt ut, ifølge ei kartlegging TV2 har utført. Her fra en kamp mellom Stokmarknes og Stålbrott. Foto: Iver Jensen

Breddeidretten fortjener ei avklaring

Gjenåpninga av samfunnet fortsetter. De seneste ukene har et stort antall utenlandske bobiler og campingvogner rullet inn i Norge. Folk står som sild i tønner på bussen, og i kø på utesteder. Sydenflyene har vært smekkfulle, og Harry-handelen over grensa går så det suser.

Også toppidretten er i gang igjen. Eliteserien i fotball er snart halvspilt, og topphåndballen er i gang med kontakttrening. Dermed rekker toppspillerne planlagt seriestart i september.

Samtidig går grasrota i norsk idrett fremdeles i det uvisse. Breddefotballen er, som den største, trukket fram som eksempel på hvordan idretten rammes av korona-tiltakene. Og nå begynner det å tegne seg et bilde av konsekvensene av at spillere over 20 år ikke får trene eller konkurrere som normalt.

TV2 har nylig kartlagt koronakonsekvensene for de ulike fotballkretsene. Kartlegginga viser at frafallet som Norges Fotballforbund (NFF) var redd for, er blitt en realitet. Ifølge Lise Klaveness, direktør for eliteavdelingen i NFF, meldes det i enkelte områder om mellom 20 og 30 prosent frafall. Til kanalen sier Klaveness at forbundet frykter enda større frafall i tiden som kommer.

Det er ei uke siden TV2 publiserte resultatene av kartlegginga. Hålogaland Fotballkrets oppgir overfor kanalen at den har mistet 15 lag. Nordland fotballkrets har mistet 13 lag, Troms fotballkrets 25 lag, og Finnmark fotballkrets 9 lag. Det vil si at 62 nordnorske lag er forsvunnet fra breddefotballen. Det ser ikke lysere ut lenger sør i landet.

Nå trenger breddefotballen ei avklaring. Og det er den ikke alene om. Dette dreier seg selvsagt ikke bare om fotballen, selv om fotballen er et svært godt eksempel, som egner seg godt for å illustrere konsekvensene. Det er overveiende sannsynlig at andre kontaktidretter opplever akkurat det samme som fotballen. Det må vi også snakke om.

Når det gjelder konsekvensene for breddeidretten ved forlenging av de strenge smitteverntiltakene, så er det opplagt at disse kan bli store. Frustrasjonen er betydelig og økende, og frykten for ytterligere frafall er stor. Dette kan potensielt få store konsekvenser for idretten, men det rammer også enkeltmenneskene. For mange er idretten avgjørende for trivsel og livskvalitet.

Idretten har tatt stort ansvar i koronasituasjonen, og det er forståelig at man har valgt å gå for en gradvis åpning. Men når tiltakene som er iverksatt for breddeidretten tilsynelatende er strengere enn det som gjelder for resten av samfunnet, er det ikke rart at myndighetene sliter med å skape forståelse.

Det bør kulturminister Abid Raja (V) gjøre noe med. Snarest. Breddeidretten fortjener ei avklaring.