Gull: Lødingens G14 gikk til topps i ei handballturnering de nylig deltok i. (Illustrasjonsfoto) Foto: privat

Bredden har betydning

De norske jentene fortsetter å imponere i håndball-VM i Japan. Mandag ble Sør-Korea satt grundig på plass av et heltent norsk lag, som til slutt vant 36-25.

Før mesterskapet startet, var det skadekrisen som preget nyhetsbildet. Flere av Norges største stjerner meldte forfall. Nora Mørk, Katrine Lunde, Amanda Kurtovic og Veronica Kristiansen er bare noen av profilene som fikk VM-drømmen knust av skader. Som et resultat av det, ble Norges gullsjanser dysset ned.

Det er kanskje ikke så rart. Bredden i internasjonal kvinnehåndball har aldri vært større. Land som Nederland, Tyskland, Spania, Sør-Korea og Slovenia har alle lag som kan slå hvem som helst på en god dag.

Med seier eller uavgjort mot Tyskland onsdag, er Norge i semifinalen igjen. Det er imponerende. Men voldsomt overraskende er det ikke, for vi har sett det før. Når noen av lagets store stjerner mister mesterskap, er det alltid noen som tar over.

Thorir Hergeirsson har vært landslagssjef siden 2009. Han har sørget for kontinuitet, og har videreført kulturen som ble bygd opp i de 15 årene Marit Breivik hadde hovedansvaret for håndballjentene. Denne kulturen er sterkt medvirkende til at mange nordmenn forbinder adventstida med nettopp håndballjentene og gulljubel.

Men det er kriterier som er enda viktigere. Blant annet ett som vi har sett år etter år: Nemlig bredden i den norske troppen. Vi må ikke glemme at alt starter ute i i klubbene. Og ikke bare i Larvik, Byåsen og Vipers.

En av profilene på det norske VM-laget er Marit Røsberg Jacobsen fra Narvik. Om noen år kan det hende at den største stjerna kommer fra Lødingen, som over år har bygd opp et spennende håndballmiljø. Kanskje fra Stokmarknes, Sortland eller et annet sted i vår region? Det jobbes godt også her.

Frankrike fikk nærmest utdelt gullet før VM startet. De ble utslått i gruppespillet. Det norske håpet lever på sin side fortsatt. Blir det gull i år også, er det en formidabel prestasjon. Og et bevis på at bredden har betydning, i dobbel forstand. Det bør inspirere til videre satsing, i alle deler av landet.