Fartskontroll: Illustrasjonsfoto. Foto: Tor Johannes Jensen

De må stoppes før de dreper noen

I helga ble enda en villmannskjører tatt i Hadsel. En ung bilfører ble målt til å ha kjørt i 161 kilometer i timen på ei strekning av fylkesvei 82 mellom Melbu og Stokmarknes. Det er ikke lenge siden sist tre bilførere ble tatt i samme område, også da med hastigheter i samme størrelse. Det er ikke lenge siden denne veien ble tagget med provoserende budskap til naboer, politi og andre. Oppførselen kan tyde på at noen har følt seg i overkant trygge.

Politiets skjulte kontroller har fått fjernet noen fra veien, men mye tyder på at det fortsatt er flere igjen.

Strekningen i Hadsel er ikke den eneste der råkjørere forstyrrer folk, samtidig som de utsetter seg selv og andre for fare. Første halvdel av 2022 har vært preget av mange alvorlige ulykker i hele landet. Det er tre ganger så mange dødsulykker denne våren sammenlignet med i fjor.

På Myre har villmannskjøring provosert naboer og andre over tid, og stortingsrepresentanter fra både Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet vil ta opp saka, blant annet med utgangspunkt i politiets tilstedeværelse.

Samtidig varsler politiet i Vesterålen at det i samarbeid med Utrykningspolitiet vil fortsette med skjulte kontroller flere plasser i Vesterålen for å rydde verstingene vekk fra trafikkbildet. Det er viktig og riktig.

Bladet Vesterålen har fortalt at det også arbeides med holdninger i skolen. Det holdningsskapende arbeidet må selvsagt fortsette, samtidig som man stiller kritiske spørsmål ved om det kan gjøres mer effektivt. Det store flertallet av bilførere har fornuftige holdninger til forsvarlig kjøring, men det er ikke nok. Veiene i distriktet er stadig forpestet av noen som setter seg selv over både loven, trafikkreglene og hensynet til andres liv.

Det kan se ut som villmannskjørerne rekrutterer nye bilførere inn i sine miljøer. Når det eksisterer subkulturer som setter liv på spill slik disse bilførerne gjør, må det settes inn ressursene som trengs og brukes de metodene som er mulig for å stoppe dem før de dreper seg selv eller andre, eller skader noen for livet.