Dessverre er også påska høysesong for frivillige som deltar i hjelpekorps og lignende over hele landet

Hadsel Røde Kors hjelpekorps i farta. Illustrasjonsfoto. Foto: Bengt Are Pettersen

I dag starter påskeferien for alvor for de aller fleste. For svært mange vesterålinger venter noen etterlengta feriedager, enten heime eller på hytta.

Enten feiringa skal foregå med heimen som base, eller på hytta, har svært mange planer om å ta seg en tur ut i naturen. Det kan være til fjells, i nærmarka eller på sjøen.

Dessverre er også påska høysesong for frivillige som deltar i hjelpekorps og lignende over hele landet.

I Norge er vi privilegert som har en omfattende redningstjeneste, hvor både det offentlige, ideelle organisasjoner og frivillige deltar for å sikre alle som ferdes ute i naturen, enten på land eller på sjøen, en trygg opplevelse.

Likevel er det årvisst at påska også fører med seg tragedier, hvor selv den omfattende redningstjenesten ikke strekker til i møte med naturkreftene.

Størstedelen av ansvaret for at påskeutflukten skal bli en trygg og trivelig opplevelse ligger på den enkelte. Det er flust av forhåndsregler og sikkerhetsutstyr tilgjengelig som kan være avgjørende dersom uhellet likevel skulle være ute.

Fjellvettreglene tar for seg det aller mest sentrale når det kommer til å ta seg ut i naturen. De kan også anvendes for de som planlegger båt- eller kajakkturer i påska.

Å lytte til de med erfaring fra området man skal ferdes i er alltid et godt utgangspunkt. Det er også viktig å minne om at det er ingen skam å snu. Dersom man er utslitt etter å ha nådd toppen på et krevende fjell, vil nedkjøringa eller turen ned bli vel så slitsom, og sjansen for at uhell inntreffer være større. På sjøen er det viktig å huske at redningsvesten alltid skal være på, og at radio og nødpeilesender om bord er ei ekstra trygghet om noe uforutsett skulle skje.

Litt ekstra mat og klær er også lurt å ha med seg, uansett hvor lenge man planlegger å være ute.

Det er utallige frivillige som legger ned stor innsats i å sikre alle oss andre ei trygg påske ute i naturen. De aller fleste av dem bruker av sin egen dyrebare fritid for at vi andre skal kunne gjøre det vi har lyst til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Da skylder vi dem i det minste å ta de forholdsreglene vi kan, slik at årets påske kan feires til fulle, uten ulykker.

God påske!