Nå er det jul. (Illustrasjonsfoto) Foto: Annemor Knudsen

Det blir jul i år også, men husk at det kommer ei tid etter

Så var den her igjen, jula.

For mange blir det ei annerledes jul i år. Pandemien herjer fremdeles, både her til lands og ute i den store verden. Koronaviruset tar ikke pause når det for mange er høytid og fest. Tvert imot: Det er når vi møtes, sitter nært, klemmer og danser at viruset trives best.

Lille julaften kunne vi høre assisterende helsedirektør Espen Nakstad i «Nyhetsmorgen» på NRK. Det var en bekymret Nakstad som konstaterte at nedgangen i smitte som vi har sett de siste tre ukene, har flatet ut. Og at smittetallene stiger tydelig i flere av de store bykommunene. Nakstads råd i forbindelse med julefeiringa er å holde god avstand og bare klemme de man bor sammen med. Hvis man har noen på besøk, bør man dessuten holde avstand mellom de som tilhører ulike husstander. Man må rett og slett tenke på hvor folk sitter, både når man spiser julemiddagen og når man pakker opp gavene.

Det er den seneste tiden påvist flere nye tilfeller av koronaviruset i Vesterålen. Kommuneoverlegene i regionen er i likhet med Espen Nakstad bekymret for julefeiringa. Astrid B. Holm i Andøy har i den forbindelse oppfordret alle til å ha færrest mulig nærkontakter. Det gjelder både fastboende og tilreisende – også dem som kun har reist innenlands. Det er en vanskelig og krevende situasjon for mange, men vi må lytte til rådene. Både de nasjonale og lokale. Vi har ikke råd til å la være.

Så må vi også ha med oss at jula er ei tid mange gruer seg til. Noen fordi de er ensomme, andre fordi de kjenner på et savn. I år forsterkes dette av koronaviruset – som begrenser muligheten for sosial omgang. Derfor er det ekstra viktig å være medmenneske på den best egnede måten, omstendighetene tatt i betraktning. Den telefonsamtalen du sitter heime og lurer på om du skal ta, kan utgjøre en stor forskjell.

Jula 2020 er ikke avlyst, og det er fullt mulig å gjøre denne høytida fin. Både for deg selv og dem du er glad i. Men vi må også ha et blikk framover. For det kommer ei tid etter, også.

Om få dager er vaksina mot koronaviruset på plass i regionen. Det er litt av en julegave. Og det gir håp om et bedre 2021.

I mellomtida må vi holde ut – og holde oss friske. Og kose oss så godt vi kan.

God jul.