Kaos: Det har tidvis vært lang fergekø og kaos i Lødingen i sommer. (Illustrasjonsfoto) Foto: Svein Rist

Det er bedre å komme for sent heim til nyhetssendinga, enn å bli omtalt der

Som følge av koronaviruset har Norgesferie aldri vært mer populært enn i år. Og selv om norske turister søker seg både til sør, øst og vest, er det Nord-Norge som trekker det lengste strået.

Ifølge Utrykningspolitiet (UP) har veiene i Nordland fått kjenne kraftig på konsekvensene av flere besøkende. UP har registrert ei stor økning i fartsovertredelser fra i fjor sommer – og aviser fra hele landselen har den seneste tiden hatt oppslag med uforsiktige sjåfører.

NRK melder også at det har vært hakket flere dødsulykker i år enn det var på samme tid i fjor. Dette er basert på foreløpige tall fra Statens vegvesen og SSB.

Samtidig florerer nå videoer på sosiale medier – både av livsfarlige forbikjøringer og parkeringer langs veiene som potensielt kan bli til dødsfeller. I disse tilfellene er det våkne bilister som har gjort at ulykkene er unngått.

En sak som har gått viralt denne uka, er historia om en familie fra Møre og Romsdal, som er på bobilferie. De har hatt mange utålmodige sjåfører bak seg, og bestemte seg ifølge NRK for å gjøre noe morsomt ut av det. Familien hengte derfor opp et skilt bak på bobilen. «Vil du slippes forbi? Vipps 50 kroner», sto det der.

Kanskje tar en slik gimmik bort brodden, og bidrar til at sjåførene bak stresser ned, men slike påfunn kan også utgjøre en fare. Med så stor trafikk langs veiene som nå, er alt som tar vekk oppmerksomheten fra selve kjøringa unødvendig. Konsentrasjon bak rattet er alfa og omega.

Nå skriver vi snart august. Det er fremdeles et hav av turister i Nord-Norge, men snart setter disse kursen heim igjen. Da øker også risikoen for farlige situasjoner i trafikken. Politiet har økt antall kontroller, men lovens lange arm har ingen sjanse til å fange alle overtredelser.

Det viktigste er derimot ikke hva politiet gjør. Først og fremst handler det om at alle må akseptere at ting tar tid. Turen du tar i mai eller september går ikke like fort i juni og juli. Slik er det bare. Bruk heller sunn fornuft. Kjør forsiktig, og vær årvåken ettersom du er avhengig av at andre også gjør det.

Hvis du stresser i sommertrafikken, kan du jo alltids tenke på dette: Det er bedre å komme for sent heim til nyhetssendinga, enn å bli omtalt der.