Vil bli statsminister: Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Tor Johannes Jensen

Det er hverken høyreregjeringa, Giske-saken eller Sp som er Arbeiderpartiets største problem

Valgkampen er i gang, og klørne er kvesset. Erna Solberg (H) går for gjenvalg og fornyet tillit, noe som vil gjøre henne historisk. Vinner Erna nok et valg, vil hun gå forbi Gro Harlem Brundtland (Ap) som lengstsittende, kvinnelige statsminister i Norge. Da blir hun også den lengstsittende statsministeren av samtlige siden Einar Gerhardsen (Ap), og den første i nyere tid til å vinne tre valg på rappen.

I Arbeiderpartiet er dette et mareritt-scenario, som man er desperate etter å unngå. Alle kluter er satt inn for et regjeringsskifte. Som seg hør og bør.

Flere av Arbeiderpartiets politikere har den seneste tiden gått ut med unison støtte til Jonas Gahr Støre. Å avlive en eventuell debatt om hvem som skal være partileder og statsministerkandidat, gir mening. Nå må det snakkes om politikk, ikke person.

Sentrale politikere i Arbeiderpartiet, som nestleder Bjørnar Skjæran og partisekretær Kjersti Stenseng, har tatt et annet taktisk grep den seneste tiden. Fra å ha unngått konfrontasjoner med Senterpartiet, har partiet gått forholdsvis hardt ut mot sin nærmeste allierte. Det framstår ikke like klokt.

Å gå i strupen på sin nærmeste allierte er i praksis å fortsette med det Arbeiderpartiet har gjort i Stortinget i altfor mange saker de seneste åtte årene: å drive valgkamp for Erna Solberg. Å svekke den du har tenkt å danne regjering med, for selv å få et byks på meningsmålingene, er som å pisse i buksa for å holde seg varm. Der og da hjelper det kanskje en smule, men det er ingen varig løsning.

Det er hverken høyreregjeringa, Giske-saken eller Senterpartiet som er Arbeiderpartiets største problem. Det største problemet er den manglende evnen til å synliggjøre egen politikk, og få folk til å tro på den.

For tiden peprer Arbeiderpartiet folk med et budskap om at «nå må det bli vanlige folks tur». Dette er faktisk et slagord med potensial. Hvorfor ikke fylle det med innhold, og kommunisere det ut til folket?

At det er vanlige folks tur klinger godt, men hva innebærer det? Hvem er «vanlige folk», og hva vil Arbeiderpartiet gjøre for dem? Det er det faktisk mange velgere som ikke har snøring på, enten de har bostedsadresse i Vadsø, på Andøya, på Nesna eller i Oslo. Det er denne floka Arbeiderpartiet må løse. Som styringsparti bør Jonas Gahr Støres mannskap også ta tungt ansvar for stabiliteten i eget regjeringsalternativ. Det framstår ikke veldig stabilt når Trygve Slagsvold Vedum mandag kveld rykker ut og anklager Ap-ledelsen for kampanje mot Senterpartiet, i et intervju med TV2.

Kjekling mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet kan være underholdende nok, men særlig fruktbart er det ikke. Ikke for andre enn Erna.