Det er mye som kan føre til at politikerne må avvike fra kursen de skal stake ut torsdag

Utgangspunktet for saken: Sortland barneskole.

Denne uka er det ventet at kommunestyret i Sortland tar en endelig avgjørelse om framtidig skole- og hallstruktur i Sortland.

Politikerne skal bestemme hvor og når det skal bygges ny barneskole, flerbrukshall og svømmehall.

Som kjent er det meste i lause lufta på nåværende tidspunkt. Det er delte meninger om hva som er til beste for Sortlands skoleunger, og for de som driver med hallidrett og svømming.

Det har tatt lang tid å komme til hvor vi er nå, hvor det er ventet at politikerne tar ei endelig beslutning. Saka startet i si tid som ei sak hvor ønsket om en ny barneskole på Sortland lå i bunnen. Videre har saka vokst i omfang, og omhandler nå også hall.

Sortland barneskole er aldrende, og det er nødvendig å få på plass et nytt bygg til erstatning for denne. Videre har idrettsmiljøet i en årrekke gitt klar beskjed om at det er altfor lite hallkapasitet, og svømmehallen er helt på tampen av sin levetid.

At politikerne ønsker et så godt grunnlag som over hode mulig før avgjørelsen skal tas, er ikke så rart. Dette er avgjørelser som vil påvirke Sortland kommune i tiår framover, akkurat slik skolene og hallene har gjort de siste 40-50 år på Sortland.

Men selv om det vil være et vedtak når kommunestyret er ferdig på torsdag, er ikke det ensbetydende med at det er slik det blir. Da kommunevalget var overstått sist, ble Ap, Sp, SV og Rødt enige om at skolestrukturen skulle ligge fast. Det er det nå bare SV som står ved.

Det er ei forutsetning at politikerne blir enige om ei prioriteringsliste for skoler, flerbrukshall og svømmehall. Svømmehallen på Sortland er kanskje bygget som er i dårligst stand, og skulle det skje noe som gjør at denne ikke kan brukes, kan bygging av svømmehall bli framskyndet.

Alle disse momentene gjør også at saka etter flere år er blitt så omfangsrik at selv de mest dedikerte politikerne har utfordringer med å svelge unna alle nye opplysninger som kommer til etter hvert.

Det er med andre ord mye som kan føre til at politikerne må avvike fra kursen som de skal stake ut på torsdag. At siste ord i denne saka blir sagt på torsdag, er lite trolig.