(Illustrasjonsfoto) Foto: Håvard Skogly Mækelæ

Det er nå det gjelder

12. mars nærmer seg med stormskritt. Det er snart ett år siden regjeringa varslet de mest inngripende tiltakene i fredstid, og i praksis stengte ned landet.

12 måneder med koronatiltak er tilbakelagt. Slitasjen i samfunnet er tydelig, og det på et tidspunkt der vi står overfor den tøffeste korona-prøvelsen hittil. I Nord-Norge har vi sluppet forholdsvis billig unna hittil, men nå sørger muterte varianter for at også den nordligste landsdelen holder pusten.

I Bodø har den sørafrikanske mutasjonen skapt problemer den seneste tiden. Det ble påvist 25 nye tilfeller i fylkeshovedstaden søndag, og 11 mandag. Situasjonen betegnes som kritisk og kaotisk. Samme ord brukes om situasjonen i Tromsø. Også der er det et større utbrudd for tiden, med flere titalls smittetilfeller.

Våre naboer i Harstad har også fått ei formidabel utfordring i fanget. I helga ble åtte personer bekreftet smittet av korona, etter spredning på treningssenteret Family Sports Club på Seljestad. Rundt 800 personer ble satt i karantene. Det ble påvist fem nye tilfeller mandag. 70 ansatte ved sykehuset i byen er satt i karantene, etter at en ansatt i administrasjonen testet positivt.

Harstad-utbruddet kan spores tilbake til Viken. Etter alt å dømme handler det om den britiske mutasjonen. Det er dårlig nytt, både for Harstad og de øvrige kommunene i regionen.

Mange husker nok det store smitteutbruddet i Harstad i starten av januar. Flere titalls personer fikk påvist korona. Smitten ble sporet tilbake til en musikkbingo ved utestedet Verftet i romjula. Den gang spredde smitten seg til flere nabokommuner. Kvæfjord ble forholdsvis hardt rammet, i likhet med flere vesterålskommuner.

Når det denne gang dreier seg om en mutert variant, som sies å være betydelig mer smittsom, er det all grunn til å være årvåken. Harstad og Vesterålen er så nært knytta opp mot hverandre at det trolig er et tidsspørsmål før vi får meldinger om smitte her. Skulle det skje, må vi være forberedt.

De neste ukene blir kritiske. Hvordan situasjonen håndteres, i og utenfor byene som allerede har fått påvist massesmitte, er avgjørende. Med solid dugnadsinnsats fra alle framover, kan vi unngå total nedstenging og ekstremt press på helsevesenet i Vesterålen. Men det kommer ikke av seg selv.

Du har sikkert hørt det før, men nå er det alvor. Det er nå det gjelder, og din innsats kan utgjøre en forskjell.