Vanja Sommerseth: N/A Foto: Vanja Sommerseth

Det skal være likt for alle

I lørdagens avis kan man lese om Vanja Sommerseth i Bø som måtte betale for sin egen kreftoperasjon.

Da Sommerseth fikk påvist kreft i nesen, ønsket hun en operasjon hvor kun det kreftrammede området på nesen ble fjernet, i stedet for hele neseryggen. Men slike operasjoner utføres kun ved Rikshospitalet i Oslo.

Da Sommerseth ønsket å få utført denne operasjonen ved Rikshospitalet, fikk hun beskjed om at der ble kun pasienter i sykehusets nedslagsfelt prioritert. Dermed måtte Sommerseth reise til Danmark og betale 100.000 kroner for operasjonen.

Etter at NRK omtalte saka, har imidlertid helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol gått ut og forsikret at i slike tilfeller hvor en bestemt type behandling kun tilbys ved enkelte sykehus, skal alle fra hele landet få tilbud om behandling.

Det skulle da bare mangle. Derfor er det bra at pasienter som Vanja Sommerseth står fram med sin historie. Noen ganger er det det eneste som hjelper for å få ordnet opp i slike tåpelige ordninger. Det er bare å håpe at det ordnes opp i over hele fjøla, slik at ikke det kun skal gjelde denne ene typen operasjon ved basalcellekreft.

Men i tillegg til at hun har erfart at det nytter å si fra, har også Vanja Sommerseth gjort seg noen erfaringer etter å ha hatt hudkreft.

Hudkreft er blant de vanligste formene for kreft, og Norge er langt oppe på lista over påviste tilfeller per innbygger. Årsaken til det er enkel; vi er for dårlige til å beskytte oss mot UV-strålinga fra sola.

Det er kanskje ikke alle som er klar over at UV-strålene kommer seg gjennom både skyer og glass, og at det derfor er lurt å smøre seg med solkrem, også på overskyede dager.

Dødeligheten for de som får påvist hudkreft er høyere hos menn, og det kan komme av at menn er dårligere på å få slikt sjekket enn kvinner. Solkrem og en legesjekk i ny og ne er gode forsikringer for å hindre hudkreft.

Skulle man likevel være uheldig å få påvist kreft, er det godt å vite at behandlingstilbudet er likt for alle, uansett hvor man bor.