Reiselystne: Nordmenn er svært reiselystne nå, ifølge en fersk undersøkelse. Både SAS og Norwegian har flere utsolgte fly til Syden i sommer. (Illustrasjonsfoto) Foto: Inger Merete Elven

Dette er ikke tida for å svikte dugnadsgjengen

Det har vært noen etterlengtede sommerdager i Vesterålen, med strålende vær. Endelig har det dreid seg om grilling, bading og sosialt samvær på lyse sommerkvelder. Glemt er vinteren som ingen ende ville ta.

For mange var første halvdel av 2020 ei påkjenning. Da Norge ble stengt ned i midten av mars, gikk vi også inn i ei tid med mye dårlig vær. Vinteren var også lang i år, med snøfall til langt ut i mai.

Det kjennes ekstra godt å være i lag nå. Og de fleste kjenner nok på følelsen av at vi i stadig større grad tar «normalen» tilbake. Men vi er ikke i mål. Vi har tatt kontroll på smittespredningen. Det var del én av oppgaven. Den viktigste gjenstår: Nå må vi beholde kontrollen.

Snøen og kulda kommer tilbake. Uværet også, enten vi liker det eller ei. Det kan også komme ei ny, stor bølge av koronaviruset.

I en fersk undersøkelse innrømmer én av fire at de har blitt mindre oppmerksomme på å holde hendene rene og på å holde avstand til andre. SAS og Norwegian har flere utsolgte fly til Syden i sommer, til tross for at UD fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land fram til 20. august. I ei pressemelding opplyser dessuten turoperatøren Apollo at en fersk undersøkelse viser at nordmenns reiselyst er sterkere enn noen gang.

– Folk senker skuldrene. Det er selvfølgelig bekymringsfullt. Selv om om vi akkurat nå har veldig lav smitte så kan det plutselig blusse opp igjen. Det er summen av at alle begynner å tenke at dette ikke er viktig som til slutt gjør at smitten kan spre seg fortere og raskere, uttalte statsminister Erna Solberg før helga. Verdens helseorganisasjon (WHO) meldte mandag at koronaviruset stadig vokser i omfang, og at det ser ut til å spre seg raskere globalt. Å ta lett på dette er en unnlatelsessynd.

Da regjeringa stengte ned landet i mars, hadde vi nettopp lagt bak oss en vinterferie som av mange ble tilbrakt i utlandet. Det var også hovedårsaken til at den første, store koronabølga kom til Norge. Denne bølga fikk vi kontroll på, takket være en felles dugnad. Nå er det sommerferien som står for tur. Dette er ikke tida for å svikte dugnadsgjengen din.

«Han e lang vinter’n, men ikke evig», synger Halvdan Sivertsen. Teksten er både fin og sann. Men husk: Heller ikke sommeren varer evig. Snøen og kulda kommer tilbake. Uværet også, enten vi liker det eller ei. Det kan også komme ei ny, stor bølge av koronaviruset. Om den kommer, og hvor stor den i så fall blir, kan vi selv være med på å påvirke. Akkurat det bør være motivasjon nok til å fortsette å følge rådene fra myndighetene.