Dumskapen er farlig

Korona: Illustrasjonsfoto. Foto: Illustrasjon

USAs president Donald Trump (74) ble mandag skrevet ut fra militærsykehuset Walter Reed. Nå skal han fortsette koronavirus-behandlingen i Det hvite hus.

Da det ble klart at Trump kunne forlate sykehuset, tok presidenten i kjent stil tastaturet fatt. Budskapet i ei Twitter-melding var at folk ikke måtte frykte koronaviruset, og at det ikke må få dominere folks liv. At han selv følte seg bedre enn på 20 år.

Klokken 01 natt til tirsdag – norsk tid – var presidenten kommet seg hjem til Det hvite hus. Her spaserte han opp trappene til Truman-balkongen, puttet munnbindet sitt i lommen og vinket og viste tommel-opp-tegn til fotografene. Her gjentok han også oppfordringen om at folk ikke skal frykte koronaviruset. At han fikk seg til å gjøre noe slikt, er like oppsiktsvekkende som at han søndag, mens han fremdeles var innlagt og under behandling, dukket opp i en bil utenfor sykehuset for å hilse på tilhengerne sine.

Makan til dårlig rollemodell skal du lete lenge etter. Trumps lederskap er så bemerkelsesverdig svakt at det knapt fins ord for å beskrive det. I sitt eget hode er han høyt hevet over alle lover, inkludert de som dreier seg om smittevern, og med det setter han andre i livsfare. Og det mens verden står med begge beina plantet i en pandemi som hittil har kostet 210.000 amerikanere livet.

Trump har hatt tilgang til det ypperste av det ypperste, både når det gjelder legehjelp og medisiner. I motsetning til den vanlige mannen og kvinnen i gata, slipper han i tillegg å tenke på de økonomiske konsekvensene av å bli syk. I USA er man som kjent ikke like privilegerte som i Norge, der velferdsstaten gjennom sykelønn og ledighetstrygd fungerer som et sikkerhetsnett.

Han ser ut til å overleve viruset, Trump. Om han overlever presidentvalget om en måned, og får fire nye år i Det hvite hus, gjenstår å se.

Trumps oppførsel de fire seneste årene har fått mange til å tenke at dumskapen ikke har noen grenser. Det verste er at presidentens dumskap er farlig.