17. mai: Det blir en annerledes feiring av nasjonaldagen i år. Her ser vi elever ved Andenes skole, som gikk i tog tidligere denne uka for å spille inn musikkvideo til Andøy kommunes digitale 17. mai-feiring. Foto: Tuva Grimsgaard / Andøy kommune

En annerledes 17. mai

Årets feiring av nasjonaldagen blir annerledes. Koronaviruset gjør at kommunene har avlyst sine tradisjonelle arrangementer, og at innbyggerne ikke kan samles slik de pleier på 17. mai.

I de største byene blir feiringen i all hovedsak digital, men med innslag av ulike kortesjer, salutt og sang. I hovedstaden er et av de største symbolene på 17. mai, det tradisjonsrike barnetoget, avlyst. I stedet skal NRK vise et arrangement fra Slottsplassen med Det Norske Solistkor og Hans Majestet Kongens Gardes musikkorps.

Også i Vesterålen blir det feiring med ny vri. Som i resten av landet vil mye av feiringen bli strømmet digitalt, slik at folk til tross for uvanlige omstendigheter får tatt del i grunnlovsfesten. Det er ei fin erstatning, når de tradisjonelle folketogene og samlingspunktene faller ut.

At det blir en utradisjonell 17. mai medfører ikke nødvendigvis stillhet overalt. Mange vil tradisjonen tro våkne til lyden av salutt eller skrammeltog. Det blir flaggheising og kransnedleggelse, og korpsene vil spille i gatene. Forskjellen er at vi ikke får gå i tog bak dem, men heller må vente og håpe på at de passerer oss der vi er. Korpsene skal også spille utenfor institusjoner, til stor glede for alle beboere som ikke har sett sine kjære like ofte som de skulle ønske de seneste månedene på grunn av de strenge korona-tiltakene.

Retningslinjene fra helsemyndighetene tillater dessuten forsamlinger på inntil 20 personer å samles privat, mens 50 personer kan feire dagen sammen, der det er en ansvarlig arrangør. Det gjør at det blant annet er lagt opp til uteaktiviteter for små grupper enkelte steder, i tråd med myndighetenes anbefalinger. Det blir også bilkortesje flere steder i regionen, noe som sikkert blir et flott skue.

Det blir en annerledes 17. mai, men vi skal fortsatt feire Grunnloven. Demokratiet. Nasjonen Norge, som vi er så heldige å få være en del av. En nasjon der folk står sammen, også gjennom prøvelser som koronakrisa.

Ta på bunad, eller andre finklær. La ungene spise is. Heis flagget og rop hurra. La oss gjøre dette til en minneverdig og fin dag, men også en dag for refleksjon.

Gratulerer med dagen.