En dag det fortsatt er bruk for

Søndag er den internasjonale kvinnedagen. Over hele verden markeres dagen som setter søkelyset på kvinners rettigheter.

Det er gått over 100 år siden dagen første gang ble markert. Da ble det kjempet for stemmerett og kvinners rettigheter i arbeidslivet. Siden har det vært utkjempet mange kamper, for rettigheter mange i dag tar som en selvfølge.

Fra enkelte hold blir det hevdet at kampen for kvinnesak er utdatert, og at det ikke er grunn til å markere kvinnedagen lenger.

Det siste året har bunadsgeriljaen markert seg over hele landet. Frykten for sentralisering av blant annet fødestuer med heldøgns beredskap har vært en av kjernesakene til kvinnene som demonstrerte i bunad.

Helt siden 1970-tallet har kvinner i Norge demonstrert for retten til selvbestemt abort, men med ei regjering hvor det finnes krefter som ønsker å skrenke inn på denne retten, er det stadig grunn til å være på vakt. Slike rettigheter må det alltid kjempes for.

De siste årene er det også blitt avdekket en rekke kritikkverdige forhold gjennom metoo-bevegelsen. Nylig ble det avsagt dom mot den amerikanske filmprodusenten Harvey Weinstein. Hans behandling av kvinnelige skuespillere over mange år var en av sakene som bidro til å gi kraft til bevegelsen.

I Vesterålen ønsker blant andre arrangørene i Hadsel å bruke årets kvinnedag til å sette søkelyset på kvinners rettigheter i andre land. Selv om utviklinga har ført til at kvinnene har fått de samme rettighetene som menn i Norge, er det langt fra tilfelle i mange land i Afrika og Midtøsten.

De som hevder at kvinnesak ikke lenger er viktig, burde sjekke tilstandene en gang til. Det er nesten på dagen ti år siden skihopper Anette Sagen ble frarøvet muligheten til å hoppe aller først i den nye Holmenkollbakken. Fotballspiller Ada Hegerberg valgte å ta en pause fra landslaget, og har i intervjuer gitt uttrykk for at satsinga på kvinnefotball ikke er den samme som på herresida.

Like vilkår i idretten er også kvinnesak, og der er det fortsatt mye som gjenstår. Kampen for like rettigheter for kvinner er nemlig ikke over, den fortsetter – med god grunn.