Statsminister: Erna Solberg (H).

En siste kraftanstrengelse?

Det var ventet at regjeringa skulle legge fram nye nasjonale korona-tiltak tirsdag. I stedet kom statsministeren med en advarsel om hvilke tiltak som kan bli aktuelle dersom smitten ikke synker raskt.

Lista over hva vi kan ha i vente er lang. Den inneholder blant annet anbefaling om å holde to meters avstand. Nasjonalt skjenkeforbud. Forbud mot innendørs fritidsaktiviteter for voksne. Stenging av underholdningstilbud, og påbud om heimekontor.

Treningshaller og svømmehaller blir også stengt hvis det blir nødvendig med ny innstramming, med unntak av for organisert trening for ungdom. Maks 50 personer vil kunne delta i begravelser, maks 20 personer på innendørs arrangementer med faste plasser, og maks 50 personer på utendørs arrangementer.

Det er nå gått nesten ett år siden regjeringa innførte de mest inngripende tiltakene i fredstid. Over 75.000 har siden den gang fått påvist viruset, og i overkant av 3.400 har vært innlagt på sykehus. Det er hittil meldt om 632 dødsfall.

Lite visste vi for ett år siden om at dette ville være situasjonen når vi kom til mars 2021. Men her er vi altså. Situasjonen nå er at vi har et reproduksjonstall som er anslått til 1,3. Det er for høyt.

Situasjonen er per nå uavklart. De seneste ukene har vi sett ei kraftig spredning av muterte varianter. Antall på sykehus øker, det samme gjelder antall personer som trenger intensivbehandling. Det gir grunn til bekymring.

Statsminister Erna Solberg er tydelig på at det kan komme betydelige innstramminger framover, dersom vi ikke klarer å stoppe smitten. Tiden vil vise om regjeringa gjør rett i å avvente nye, nasjonale tiltak.

De nye virusvariantene sprer seg mye lettere, og kan føre til mer alvorlig sykdom. Når statsministeren ber oss om å bidra i en siste kraftanstrengelse, har vi ikke noe valg.

Så får vi heller krysse fingrene for at Erna har rett i at det blir siste kraftanstrengelse. Med tanke på hvor uforutsigbart viruset har vært til nå, er det risikabelt å sette to streker under en slik konklusjon.

Mars og april kan fort bli de vanskeligste månedene til nå i pandemien. Regjeringa har lagt et stort ansvar på kommunene, og på innbyggerne, for å snu utviklinga. Det ansvaret må vi bare ta, for vi vet hvor mye som står på spill.