Fellesskapet kan aldri erstattes

Annerledes: Årets nasjonaldag ble preget av mange kreative innslag, og streaming og deltagelse på neettet. Foto: Skjermdump fra streaming av kransnedleggelse på Melbu 17. mai 2020.

En underlig og annerledes nasjonaldag er avviklet. I stedet for folkemasser på offentlige plasser, var alle oppfordret til å feire i heimen med sine nærmeste for å unngå smittespredning av koronaviruset.

Folk har tilpasset seg på mange måter. Vi har sett stor kreativitet utfolde seg, mens folk har tatt den spesielle situasjonen med humør og pågangsmot. Korps og andre musikere musikere har spilt for de eldre utenfor omsorgsboliger og sykehjem. Flaggpyntede biler har kjørt i kortesje. Taler og kransnedleggelser har vært digitalt overført. Og mange fulgte oppfordringen om å gå ut på verandaer og i hager for å synge nasjonalsangen landet rundt klokka 13 på 17. mai.

Feiringen ga opplevelser for historiebøkene. Det er ikke mange ganger siden det første barnetoget gikk i 1870 at det har vært avlyst over hele landet. For mange har det gitt assosiasjoner til krigsårene mellom 1940 og 1945. Det kan man forstå, samtidig som verken freden eller friheten er undertrykt på noen lignende måte nå, sammenlignet med den gangen. Denne gangen valgte vi å holde avstand av hensyn til fellesskapet.

Over hele landet har man uansett følt savn av folkelivet som hører nasjonaldagen til. Det er ikke så typisk norsk å fylle gatene. Slik overlater vi gjerne til folk i sydligere strøk. Men 17. mai er et tradisjonsrikt og sterkt unntak. Bare ikke i år.

Det er god grunn til å savne barnetoget og alt som følger med. Men årets nasjonaldag ga kanskje flere påminnelser. Selv om digitale markeringer, streaming og videoer ga god trøst og var flotte å se, kan det også ha minnet noen om at livet ikke først og fremst leves digitalt. Fellesskapet og de fysiske møtene kan aldri erstattes, og derfor må vi også verdsette det.

Dessuten kan årets feiring tjene som en påminnelse om selv barnetoget heller ikke er selve 17. mai. Det er en del av innpakninga omkring det vi feirer: Grunnloven, landet og fellesskapet i nasjonen, og verdiene det gir oss – som fred og frihet. Barnetoget uttrykker mye av dette, nettopp fordi det demonstrerer fellesskapet, og fredsbudskapet som ligger i at vi heller enn å arrangere militærparader lar barna fylle gatene.

Mange bidro til å skape en minneverdig, kreativ og flott nasjonaldag. Og så kan vi allerede glede oss til å se et virkelig barnetog igjen – forhåpentligvis om et år.