Oslo er mer av en provins i fotballsammenheng enn både Bodø og Ålesund

Bodø-Glimt (arkivfoto) Foto: Innsendt

Bodø-Glimt måtte se seg slått av Molde i herrenes cupfinale i fotball søndag, etter en spennende og tett kamp der vestlendingene kunne gni seg i hendene etter en billig, avgjørende straffe.

De siste ti årene har ingen av finalistene kommet fra Oslo-området. Fem av dem har vært lag fra området folk gjerne kaller det sentrale Østlandet, og de siste 13 har vært lag fra fjorder og skoger i resten av landet: nord, vest, sør, og indre øst, for ikke å forglemme Trøndelag. Vi kan gjerne kalle det distrikts-Norge, selv om noen kanskje vil protestere på et sånt stempel i Trondheim og Stavanger.

På damesida finnes det sterke Oslo-lag, men det er lenge siden lag fra hovedstaden har markert seg i herrenes cupfinale, ut over Lyns nederlag mot Brann i 2004.

Men til hovedstaden skal finalistene uansett. I år gikk kampen med 20.000 tilskuere på tribunen, dominert av nord- og vestlendinger.

Det er på tide å spørre hvorfor cupfinalen skal spilles på Ullevål uansett. En cupfinale på rundgang kunne gi mye mer igjen for mange. Det er uansett sjelden Oslo-publikummet får se sine lag på gressmatta i kamp om pokalen.

Elitefotballen spilles i byer som Trondheim, Haugesund, Kristiansund, Ålesund, Molde og Stavanger, for ikke å snakke om Bodø og Tromsø. Her kan man like gjerne ta imot publikum til en cupfinale som i Oslo, og her er kanskje entusiasmen og de andre forutsetningene for å sette byen på hodet til en fotballfest vel så store som i hovedstaden.

Norsk fotball består i stor grad av distriktslag. Det kan Fotballforbundet godt ta høyde for i organiseringa av Norgesmesterskapet også. Oslo er mer av en provins i fotballsammenheng enn både Bodø og Ålesund. Vi får en ny cupfinale til høsten. Det er mange stadioner som kan ta imot lagene og tilskuerne, og Aspmyra i Bodø kunne være en god kandidat. Nå er det på tide å tenke nytt i Fotballforbundet, som en god gest til de mange klubbene som faktisk spiller den beste fotballen i landet.

Og hvis kongen ikke kan reise ut for å dele ut pokalen til vinneren, skulle ikke det være noe problem heller. Vi har vår egen fotballkonge her i landsdelen. Harald «Dutte» Berg tar nok jobben.