Mindretallsregjering: Statsminister Erna Solberg (H) har fått en ny situasjon. Om det vil bevege regjeringa i retning mot sentrum, skal bli interessant å se.

Fra flertall til mindretall

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen kunngjorde mandag at partiet forlater regjeringa. Dråpen som har fått begeret til å flyte over, er at de tre andre partiene valgte å hente hjem kvinnen som er mistenkt for å ha vært tilknyttet terrororganisasjonen IS, som har et barn med alvorlig sykdom.

På pressekonferansen viste partilederen samtidig til at man har inngått en rekke kompromisser som med hennes ord har gjort hele regjeringa grå og ugjenkjennelig. Frustrasjonen har vokst i partiet, og sist uke tok flere fylkesledere i partiet til orde for at de har fått nok.

Jensen gjorde det klart at Frp fortsatt støtter Høyres Erna Solberg som statsminister, samtidig som man vil blankpusse sitt eget program.

Det har gjennom flere måneder kommet spådommer om at Frp ville forlate regjeringa i god tid før neste stortingsvalg for å kunne reindyrke sin egen profil. Nå har det altså skjedd, seks og et halvt år etter at Frp for første gang i historien ble et regjeringsparti.

Det kan bli lenge til neste gang Fremskrittspartiet vil være aktuelt som partner i en regjeringskoalisjon med flere partier enn Høyre

Nå skapes det en helt ny situasjon for regjeringas grunnlag. Statsministeren synes å ha valgt bort Fremskrittspartiet til fordel for de to mindre sentrumspartiene. Det kan være taktisk forståelig, fordi man lett kan se for seg at Venstre og KrF utenfor regjering ville orientert seg nærmere den rødgrønne sida av politikken.

Samtidig er det nå vanskelig å se hvordan Frp kan bidra til at et borgerlig flertall på Stortinget for framtida vil kunne bidra til styringsdyktige borgerlige regjeringer. Kombinasjonen av forholdene på borgerlig side i dag og Frps styringsslitasje kan antyde at det kan bli lenge til neste gang partiet vil være aktuelt som partner i en regjeringskoalisjon med flere partier enn Høyre.

Når vi nå ikke lenger har ei borgerlig flertallsregjering, men ei mindretallsregjering, vil situasjonen på Stortinget gi nye muligheter for mindretallet til venstre, som kan se mulighetene til å trekke regjeringa nærmere sentrum.

Det neste spørsmålet vil være hvor langt Erna Solberg vil kunne strekke seg for å holde mindretallsregjeringa samlet.