På vent: Sea Safari Andenes har satt sesongen på vent på grunn av koronaviruset. Foto: Innsendt

Går foran som et godt eksempel

Koronaviruset fortsetter å spre seg som ild i tørt gress. Torsdag varslet regjeringa nye, landsdekkende tiltak etter dramatisk smitteøkning i landet den seneste tiden.

Det hviler et tungt alvor over situasjonen. Utviklinga er så urovekkende at regjeringa ikke tar seg tid til å se om tiltakene som ble iverksatt i forrige uke fungerer. Det sier ganske mye.

Statsministerens budskap er at vi må holde oss mest mulig heime, og ha minst mulig sosial kontakt med andre. Erna Solberg ber oss også om å unngå unødvendige reiser. For selv om smittetallet i Norge er blant Europas laveste, har Norge nå en av de kraftigste økningene målt i prosent.

Slitasjen er stor i samfunnet, men vi må være lojale og ta ansvar. Vi har ikke noe valg. Det er helt nødvendig for å unngå en ny nedstengning. Den kommer, hvis vi ikke gjør noe nå.

Noen timer etter regjeringas pressekonferanse torsdag, opplyste Sea Safari Andenes at selskapet vil gjøre nettopp det. Ta ansvar. Reiselivsaktøren i Andøy kansellerer alle kvalsafariturer i november, for å bidra til at færre reiser, og at folk i størst mulig grad holder seg heime.

Det står respekt av denne avgjørelsen, som utvilsomt har økonomiske konsekvenser for et selskap som driver i en allerede presset bransje. Reiselivet ble hardt rammet allerede fra mars, da turiststrømmen fra utlandet stoppet helt opp. Mange aktører har brent opp mye egenkapital på å holde seg i live i sommer, og utfordringene blir ikke mindre når den viktige høst- og vintersesongen også ser ut til å bli lammet.

Sea Safari Andenes går foran som et godt eksempel. Liv og helse kommer først. Smittesituasjonen i Vesterålen er langt verre nå enn i mars, og bare i Andøy var det fredag formiddag påvist fem koronatilfeller på noen få dager. I Øksnes har tre arbeidere fra utlandet fått påvist korona denne uka.

Vi skal stå han av, i lag, og vi skal støtte solidarisk opp om den livsviktige dugnaden. Men vi må også kunne forvente at aktører som nå tar ansvar, ved å følge opp tiltakene fra regjeringa, ikke må bære byrden alene.