Brann: Huset er overtent. Foto: Svein Arne Nilsen

Gode naboer

Torsdag ettermiddag ble et hus i Frivågveien totalskadet i brann.

En nabo oppdaget brannen og fikk slått alarm. Han sørget også for å få evakuert både beboerne og to nabohus, slik at ingen kom til skade.

I løpet av kort tid kom flere naboer til, og med øks og brannslanger gjorde de en iherdig innsats for om mulig å begrense skadeomfanget.

I dette tilfellet var de for sent ute, da huset på få minutter var overtent, men hjelpa var likevel ikke forgjeves.

I samtale med Bladet Vesterålen berømmer både brannvesenet og beboerne i huset naboene, som hjalp til som best de kunne i en vanskelig situasjon.

Beboerne sier de er evig takknemlige for den omtanken de ble viet da alt så som verst ut. Nå har de fått tilbud om flere steder de kan bo inntil videre, og folk har kommet med klær og andre nødvendige ting som paret mistet i brannen.

Når noen blir rammet av brann, er selvsagt det viktigste å få berget liv, dernest å berge verdier. Heldigvis er det de færreste som har erfaring med hvordan det er å se heimhuset bli slukt av flammer, og de fleste kan bare forestille seg hva som går gjennom hodet i en slik situasjon.

Les også
Peter så røyken fra boligen – inne lå to personer middagskvil

Men alle kan hjelpe i en slik situasjon. Noen bidrar slik som naboene til huset i Frivågveien gjorde, med øyeblikkelig innsats og tilbud om husvære og klær. I mange tilfeller er noen trøstene ord nok. Det handler om å føle at man ikke står alene.

Det er mange år siden daværende statsminister Gro Harlem Brundtland i en nyttårstale snakket om nabokjerringas betydning. Denne betydninga er det blitt forsket på, og det er kommet fram at barn som står i en vanskelig situasjon, enten det er på heimebane eller på skolen, har godt av at det er flere enn foreldrene som bryr seg.

Gode naboer, enten man bor i blokk, i byggefelt eller ute på landet, er en berikelse i hverdagen. Alle kan være gode naboer, både i hverdagen, og når tragedier eller ulykker rammer. Det skal ofte ikke mer til enn et vennlig ord, for å fortelle at man bryr seg. Det kan redde liv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Jan-Wilhelm kjente røyklukt, og like etterpå banket brannvesenet på døra