«Jordmusikk»: Skulpturen «Jordmusikk», av Harald Oredam vant konkurransen om utsmykking utenfor konserthuset i 1978. Foto: Innsendt

Harald Oredam fortjener kulturpris og kunsten hans bør komme «hjem»

Av: Svein Spjelkavik, kulturaktivist

Mette Spjelkavik Enoksen og Kine Eliassen fortalte sist torsdag finansminister, forsvarsminister, Nordland fylkeskommune sin fylkesrådsleder, politikere fra stortinget, investorer og venner av Andøybedrifter historien om to andværinger som har preget Oslo Konserthus sin historie.

Førstebassist: Mette Spjelkavik Enoksen og Kine Eliassen med Svein Haugen i bakgrunnen. Foto: Innsendt

Om Svein Haugen fra Skarstein som er den som har lengst fartstid som førstebassist i Oslo-filharmoien, orkesteret konserhuset ble bygget for i sin tid. Hele 34 år hadde Svein sin arbeidsplass her. Faktisk i mer enn en tredjedel av de 102 årene orkesteret har eksistert. Det er dobbelt så lenge som neste mann på lista.

Og om «portalen» som gjester på besøk i konserthuset går gjennom på tur inn. Skulpturen bærer navnet «Jordmusikk» og vant konkurransen om utsmykking utenfor konserthuset i 1978, året etter at konserthuset ble åpnet. Den ble avduket i 1985. Det er en ekte Andøypotal, utført av billedhugger, Harald Oredam, født på Stokkland, mellom Bjørnskinn og Skjoldeham på Andøya.

Et samfunn kan måles på mange måter. Hvordan et sted behandler sine kunstner sier noe. Stor stas og helt fortjent at Svein Haugen fikk Andøy kommune sin kulturpris i 2012.

I fjor var det 50 år sida Harald debuterte som kunstner. I august i år rundet hedersmannen, som ga Vesterålen ideen om feiringen av Golfstrømmen ved tusenårsskiftet, 80 år. Nå er det på tide at vår fremste billedhugger gjennom tidene får sin kulturpris.

Regn dette som et forslag. Jeg er glad at vår ordfører også var til stede i konserthuset.

Og jeg ble uhyre glad da jeg snakket med Erling Bøhn Hilstad i Bleik Vel her om dagen. Han fortalte om at bleiksfolket jobber for å få oppført Harald sin skulptur av «kvinnen ved havet». Det vil gjøre Bleik til et enda flottere sted.