Fra sorg til glede for for turistguide Lauri Pietikäinen: Lena Walberg på Gunnartangen rorbuer ønsker å samarbeid med den finske guiden Lauri Pietikäinen Foto: Svein Arne Nilsen

Idémyldring i ei vanskelig tid

Det begynner å nærme seg tre måneder siden Norge og store deler av verden stengte ned på grunn av koronaviruset.

For mange bedrifter ble inntektsgrunnlaget røsket bort i løpet av en pressekonferanse på ettermiddagen. Frisører, kafédrivere og utallige reiselivsaktører var noen av bedriftene som plutselig sto helt uten inntekter.

Etter hvert som ukene har gått har myndighetene gradvis åpnet opp for at ulike aktører har fått starte opp igjen, men fortsatt er flere underlagt strenge restriksjoner.

De som kanskje kjenner det aller mest på kroppen er reiselivsaktørene. I tillegg til at det for flere av dem har vært magert med besøk de siste månedene, blir det ikke besøk av utlendinger i sommer heller. For flere av aktørene her i Vesterålen står utenlandske turister for hovedinntekta, og med det inntektsgrunnlaget borte gjelder det å tenke nytt.

Her er det grunn til å berømme bedriftene for pågangsmot og oppfinnsomhet. Det ligger an til en sommer der turistvertene skal klare seg godt med å føre norsk som språk. NHO og Norsk Reiseliv er blant organisasjonene som har oppfordret nordmenn om å feriere i eget land, og det ser ut til å fungere.

I Vesterålen har flere aktører kastet seg rundt og kommet opp med nye løsninger for å komme utfordringene i møte. På Stø har Lauri Pietikäinen inngått samarbeid med den nye driveren av Gunnartangen på Stø, Lena Walberg. Hun skal tilby overnatting, og Lauri skal by på vesterålske naturopplevelser.

Hos Laila Inga i Kvalsaukan står turister fra andre land for over 90 prosent av kundegrunnlaget. Nå planlegger Inga å tilby overnatting i lavvoer, eller samisk glamping, til norske turister. I tillegg kommer den gode opplevelsen som Inga Sami Siida er kjent for.

Det finnes flere gode eksempler på godt entreprenørskap selv i vanskelige tider som vi er inne i nå. Det sies at det er i krisetider at vi har fått utviklet noen av de viktigste oppfinnelsene som hele samfunnet i dag nyter godt av. Flyteknologien ble som ett eksempel tatt et langt skritt videre under 2. verdenskrig.

Selv om løsningene som reiselivsaktørene har funnet fram til først og fremst er ment som førstehjelp til å klare seg gjennom 2020, vil de sikkert fungere godt i mange år etterpå.