Koronatest: Illustrasjonsbilde. Foto: Linn Foyn Therkelsen / Andøy kommune

Ingen smitte i vinter – klarer vi det samme i sommer?

Selv om de naturgitte forutsetningene for skreisesongen kanskje ikke har vært optimale, har fiskere og fiskemottak så langt gått gjennom sesongen uten smittetilfeller. Det er ingen tilfeldighet.

Allerede i fjor sommer var planlegginga for skreisesongen i gang, i samarbeid mellom bedriftene, helsevesenet og kommunen.

Selv om kommunen måtte forholde seg til de nasjonale smittevernbestemmelsene, var bedriftene klar på at de ville sette tøffere krav til antall negative tester før ansatte utenfra fikk starte å arbeide.

Og de tøffe reglene har så til de grader gitt resultater. Øksnes har hatt flere smittetilfeller opp mot skreisesongen, men det var aldri noen fare for at smitten skulle nå ut i befolkninga.

Nå har kommunen i samarbeid med reiselivsnæringa begynt å forberede seg på sommeren. Det er mye som tyder på at man i likhet med fjoråret får en sommer med mange turister fra Norge.

Erfaringene fra feriene har vist at reising mellom landsdelene har ført til økning i antall smittetilfeller, og selv om man er godt i gang med vaksineringa, er det lurt å ikke ta noen sjanser.

Reiselivsnæringa har vært ilagt flere strenge restriksjoner fra nasjonalt hold, og det har vært tøft for mange bedrifter.

Som kjent har ikke alle reiselivsbedriftene og serveringsstedene kvalifisert for støtte fra koronamidlene regjeringa har delt ut, men det betyr ikke at de ikke har behov for støtte. Derfor er det mange som ser fram til en forhåpentligvis lukrativ sommer.

Men skal sommeren bli lukrativ, er det ikke rom for nedstenginger som følge av smitteutbrudd blant turistene eller de ansatte.

Derfor fortjener Øksnes kommune ros for det arbeidet de har lagt ned for å hindre smittespredning. Det har vært en fordel både for kommunen og bedriftene. Det kan flere kommuner lære av.