Besøkte Andøya: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum besøkte Andøya i valgkampen, med lovnad om å kjempe hardt for Andøya flystasjon i kommende regjeringsforhandlinger på rødgrønn side. Foto: Fredrik Sørensen

Ingen unnskyldning er god nok – nå må Sp levere

Senterpartiet har kjempet for å videreføre drifta av hovedbasen for maritime patruljefly (MPA) på Andøya i fem år. Innsatsen, i opposisjon, har framstått genuin og helhjerta. Etter stortingsvalget mandag er partiet for første gang i posisjon til å stoppe den omstridte nedleggelsen, og vise at saken er mer enn symbolpolitikk.

Forventningene, som partiet selv har bygd opp, er høge. Budskapet har i lang tid vært at Andøya-nedleggelsen er et historisk feilgrep, som skal reverseres ved første mulighet.

Både partileder Vedum og andre sentrale Sp-politikere har understreket at mandatet partiet får av velgerne er det som til syvende og sist avgjør flystasjonens skjebne. Noen vil sikkert hevde at Jonas Gahr Støre kan avfeie Senterpartiet, og tvinge Vedum til å gi opp flystasjonen på målstreken i regjeringsforhandlingene, fordi Arbeiderpartiet ble større enn dem nasjonalt og i Nordland. Det argumentet kjøper garantert ikke folket som har stemt på Senterpartiet. Det bør heller ikke Senterpartiet gjøre.

Faktum er at Arbeiderpartiet har gjort et av sine dårligste stortingsvalg noensinne. Senterpartiet har på sin side gjort sitt nest beste, både nasjonalt og i Nordland, kun slått av det historiske valget under EU-kampen i 1993. Partiet har i tillegg størst framgang av alle nasjonalt, sammenliknet med stortingsvalget for fire år siden. Partiet har også befestet sin posisjon i Andøy, etter nok et valg med over 50 prosent av stemmene. Partiet er i tillegg største parti i fire av fem vesterålskommuner.

Med seg inn i regjeringsforhandlingene har Senterpartiet SV, som har samme syn på Andøya flystasjon. De to partiene har samlet 41 mandater mot Aps 48. Det gjør at Aps kjøttvekt i regjeringsforhandlingene blir satt på prøve.

Og hvis summen av dette ikke er tilstrekkelig til gjennomslag for Andøya flystasjon, hva skal da til?

Senterpartiet har utvilsomt svært gode forutsetninger for å få gjennomslag for egen politikk nå. Det handler enkelt og greit om prioritering. Partileder Vedum tok selv turen til Vesterålen i valgkampen, for å understreke at Andøya-saken er en av de viktigste for Senterpartiet. Nå må han vise at han mener det.

Arbeiderpartiets utgangspunkt i Andøya-saken har vært kjent i fem år. Likeså at det har en kostnad å reversere nedleggelsen. Hvis Vedum og hans partifeller ikke har trodd eller ment at en snuoperasjon er mulig, har de holdt folk for narr. Slikt blir ikke glemt. Det vet Arbeiderpartiet alt om, fem år ut i denne sagaen.

Alle øvrige partier på rødgrønn side har gått til valg på å videreføre Andøya flystasjon som hovedbase for maritime patruljefly. Potensielle støttespillere er det med andre ord flere av. På rødgrønn side er Arbeiderpartiet alene om å støtte avtroppende regjering i flystasjons-nedleggelsen.

Senterpartiet har ventet på denne sjansen siden 2016. Hvis Andøya flystasjon ofres i regjeringsforhandlingene, har partiet et alvorlig forklaringsproblem. Ingen unnskyldning er god nok etter dette valgresultatet.