Vant: Fiskeren Isak Dreyer (26) vant «Norges tøffeste». Foto: Skjermdump/nrk.no

Isak er ikke bare «Norges tøffeste»

De seneste ukene har mange nordmenn benket seg foran skjermen for å se «Norges tøffeste» – ei av NRKs storsatsinger denne våren. I snitt har 800.000 sett hver av de ti episodene. Dermed plasserer den tredje sesongen av suksessprogrammet seg i det øvre sjiktet av TV og strømmeinnhold.

Søndag kveld ble finalen sendt på NRK1. Tre sterke og håpefulle deltakere kjempet om seieren, men det var bare én som kunne stå igjen som «Norges tøffeste». Og det var en 26 år gammel fisker fra Bodø. Isak Dreyer regelrett utklasset den personlige treneren Peter Nagell Strandos (23) og crossfiteren Seher Kaya (23), og kunne slippe jubelen løs etter en overlegen seier.

«Norges tøffeste» er ikke for amatører. For å hevde seg i konkurransen må man ha både styrke, utholdenhet og konsentrasjon. Og vilje.

Isak har alt dette. Han konkurrerte mot ni gjennomtrente deltakere. Alt fra personlige trenere, til topptrente dansere og idrettsutøvere. Selv sikret han seg en premie på 50.000 kroner, men seieren har større verdi enn som så.

Isak er nemlig blitt en tv-yndling. Han så ut til å tape den første finaleøvelsen, da deltakerne skulle dra to blytunge stokker etter seg i ei løype på to kilometer. 26-åringen tenkte utenfor boksen, og bestemte seg for å bære stokkene. Dermed passerte han konkurrentene, som så rystet ut. Det kan fort vise seg å bli et av årets tv-øyeblikk. Du bør i alle fall ikke bli overrasket om Isak vinner kategorien «Årets deltaker» på Gullruten, når den tid kommer.

Nordlendingens seier kom nok overraskende, både på ham selv og seerne. Han gikk fra å være «underdog», til å bli «Norges tøffeste». Det står stor respekt av prestasjonen.

Måten Isak vant på – og bakgrunnen hans – gjør det hele mer spesielt. Bodøværingen har vist at man ikke nødvendigvis må pumpe jern på et treningssenter for å holde seg i form, og for å kunne vinne en slik konkurranse. Selv er han blitt sterk som en bjørn, fysisk og psykisk, av å jobbe på havet. Og av å dra på jakt og andre turer i nordnorsk natur.

I så måte bør 26-åringens reise inspirere, både i et folkehelseperspektiv og når det gjelder rekruttering til fiskerinæringa.