Kjipinger i sommernatta

De første varme sommerdagene og sommernettene er endelig kommet over oss i nord, og endelig er det lov å samles igjen. Når ungene og ungdommen slipper seg løs, byr det på nye utfordringer i midnattssola. I langhelga som startet med Kristi himmelfartsdag sist uke, måtte politiet til Stokmarknes for å roe ned situasjonen etter at en større mengde ungdommer hadde samlet seg ved gapahuken bak Hadselhallen på Stokmarknes. Politiet fikk hendene fulle med mindreårige som drakk mye alkohol, og foreldre fikk oppfordring til å oppsøke sine barn for å se etter dem.

Festing og alkoholbruk under 18-årsgrensa er ikke noe særsyn på Stokmarknes. Det skjer over alt – selv om tallene forteller oss at dagens ungdom drikker mindre enn tidligere generasjoner. Mange vil også innvende at ungdom alltid har festet. Noen foreldre vil si at de gjorde det samme selv, og at det tross alt gikk bra. Men det er ikke noe bedre om det alltid har vært slik.

Man kan med god grunn minne seg selv om hva man kan ha spart barna for ved å være den ukule, kjipe foreldere

Vi veit for mye til å se gjennom fingrene med at barn samles til fuktige fester. Det er velkjent at ungdom gjerne drikker større mengder enn voksne når de drikker, samtidig som unge kropper tåler alkoholen dårligere. Det er velkjent at tidlig alkoholdebut fører til økt forbruk av alkohol seinere i livet. Det er velkjent at høyt alkoholforbruk er ei belastning for kroppen, og det er velkjent at risikoatferd er knyttet til drikking.

Sammenhengen mellom alkoholrus og ulykker, vold og slåssing, og uønskede seksuelle hendelser er så sterk at foreldre skulle ha mengder av motivasjon til å passe på. En stor andel av anmeldte voldtekter er festvoldtekter. Mange unge opplever også kameratenes drikking som en kilde til utrygghet, uønsket seksuell oppmerksomhet, trusler og fysisk skade, ifølge en undersøkelse utført blant 1.000 unge mellom 15 og 20 år, av Opinion for Actis.

Det er fortsatt essensielt å holde rede på ungene sine, slik politiet oppfordrer til. På denne tida av året er utfordringa kanskje særskilt stor, og det krever litt ekstra.

Det kan innebære å gjøre seg upopulær, å ta noen ubehagelige grep, og å risikere en konflikt. Men like fullt er det verd det, og man kan med god grunn minne seg selv om hva man kan ha spart barna for ved å være den ukule, kjipe forelderen som ikke ser gjennom fingrene med det «alle andre» får komme unna med.

Norge har ei aldersgrense på alkoholbruk. Den er ikke tilfeldig satt, og den er der til barnas eget beste.

Lykke til med å være kjip!