Koronavirus: Illustrasjon. Foto: Rayyar / CC BY-SA 4.0

Kokkejævelens gode kirkeråd

Snart har et år gått siden statsminister Erna Solberg kunngjorde at det meste av sosialt liv, skoler, sykehjem og institusjoner, butikker, kultur og idrett, religiøse samlinger og det meste annet ble stengt for å begrense smitte av covid-19. Siden har livet vært preget av sterke begrensninger på sosial omgang. På denne tida i fjor var det vanskelig å forestille seg en hverdag uten handhilsing og klemming, og med minst en meters avstand til mennesker utenfor den aller nærmeste familien.

Det store flertallet av nordmenn forsto alvoret og fulgte opp, uten protester, omgåelse av reglene eller noen form for sabotasje.

Utover våren ble grepet løsnet litt, mens det ble strammet inn igjen i fjor høst, og enda mer rett over nyttår. Reglene for hva som er lov og ikke lov har variert, og det er også lokale variasjoner der smittepresset er ekstra høyt, noe vi også har sett i vårt distrikt. Hele tida har folk flest fulgt opp.

I dag gjelder stadig ei grense på ti personer i private sammenkomster utenfor egen hjem, som for eksempel bursdag i leid lokale. Det samme gjelder for innendørs arrangement som for eksempel idrettsarrangement, kulturarrangement, seminarer, livssynssamlinger hvor ikke alle sitter i fastmonterte seter. Unntaket er begravelser og bisettelser, der man er tillatt å være 50 personer samlet.

Det er på tide å lytte til et kulturliv og religiøse organisasjoner som har opplevd å være nedprioritert.

På innendørs arrangement der man har fastmonterte seter til alle, kan man være inntil 200 personer. Samtidig kan butikker og kjøpesenter slippe inn langt flere kunder enn et kulturarrangement. Nå begynner frustrasjonen å bli stor, både hos kulturarrangører og i det religiøse livet.

Bloggeren Asbjørn Sandøy, opprinnelig vesteråling og kjent som «Kokkejævel», setter søkelys på den manglende logikken gjennom å kunngjøre at han og kjæresten legger bryllupet seg i en butikk der de kan samle over ti ganger så mange som i den 2.000 kvadratmeter store kirka der bryllupet var planlagt. Poenget hans er at benkene i den store kirka på ingen måte er mindre trygge enn butikklokalet.

Les også
Toppbloggeren fra Sortland truer med å gifte seg på kjøpesenteret

Det er vanskelig å utforme regler helt uten indre logiske brister, selvmotsigelser og hull. Det så vi da polutsalgene på Østlandet ble stengt og åpnet i løpet av et døgn. Når vi nærmer oss et år i unntakstilstand, er det tid for å vurdere nøye hvordan det har fungert.

Det er på tide å lytte til et kulturliv og religiøse organisasjoner som har opplevd å være nedprioritert. Utøvelse av religion og livssyn er både et sterkt behov for mange mennesker og nedfelt i menneskerettighetene. Det er ikke til å komme fra at det har vært lokale utbrudd av smitte knyttet til religiøse samlinger i året som har gått. Likevel er det grunn til å spørre etter fornuften i å forby flere enn ti personer å samles til gudstjeneste i Nidarosdomen – og langt mindre forsamlingslokaler uten fastmonterte seter.

Hvis statsministeren trenger et klart råd, formidler vi gjerne kontakt med en kjeftsterk blogger fra Sortland.