Framtida for bygdeskolene i Sortland var valgkampens viktigste sak.
Framtida for bygdeskolene i Sortland var valgkampens viktigste sak.

Kommentar | By mot bygd i Sortland

SORTLAND: Ap tapte valget da partiet fulgte Høyre i skolestruktur-saken. Og Høyre hadde aldri sjans til å vinne, skriver redaktør i Bladet Vesterålen, Morten Berg-Hansen i denne kommentaren.

Ingenting, selv ikke spørsmålene om bompenger i Vesterålsgata eller avgiftsparkering i sentrum, vekker så stort engasjement i Sortland som spørsmålet om nedleggelser av skoler. Og denne gang ble ordføreren avsatt, Arbeiderpartiet pisket og Høyre kraftig redusert, først og fremst fordi bygdene ikke liker skoleforslaget partiene i grove trekk står sammen om.

Oversikten over hvordan man stemmer i de ulike kretsene er interessant lesning. I sentrum vant Høyre valget med 33,1 prosent av stemmene. Etterfulgt av Arbeiderpartiet. På Strand – det andre tettstedet som «vinner» i skolesaken – er Høyre klart største parti. Her er Ap tredje størst.

Størst på bygda

Men i samtlige av de andre valgkretsene, Indre Eidsfjord, Jennestad, Sigerfjord, Holand og Maurnes/Godfjord er det Senterpartiet som er størst. Partiet som gjorde to ting riktig i en ellers nokså passiv valgkamp: 1. Partiet sa tydelig nei til den massive skolenedleggelsen. 2. Partiet sa tydeligst ja til omkamp om skole-nedleggelsen.

Hvor mye dette spørsmålet har å bety for den enkelte velger, er selvsagt umulig å spå. Senterpartiet i Sortland har vært godt hjulpet av nasjonale trender. Det samme kan man si om Rødt og SV, som også kan si seg godt fornøyde med valgresultatet.

Godt valg for Høyre

Høyre har fått betalt for sitt tydelige standpunkt i skolesaken. Partiet gikk først ut med sitt standpunkt, og fikk dermed være toneangivende i debatten. Skjønt, det er utfordrende å være Høyre-politiker og tro at man skal vinne valget på skolenedleggelser, fire år etter at man var valgets suverene vinner med motsatt standpunkt som hovedsak.

Partiet skal også ha skryt for innsatsen i valgkampen. Men dessverre for Høyre – muligheten til å vinne valget hadde det aldri. Til det har Høyre for dårlige samarbeidsalternativer: Et Frp som ikke har drevet valgkamp og Venstre og KrF som ikke har hatt representasjon de siste periodene, kunne aldri bli tilstrekkelig til å sikre 14 representanter i kommunestyret. Og det sitter nok langt inne hos Sp å skifte side. Da er alternativet å søke lykken hos Ap, men spørsmålet er hva man kan friste med?

For lite – for seint

Da Arbeiderpartiet kom på banen i skolesaken, med det som for mange var et skuffende standpunkt, var det ikke enkelt å sikre seg stemmene til dem som ønsker endring i skole-strukturen. Og både Høyres og Aps argumentasjon om at ei million-satsing på skolebygninger er det som skal til for å heve kvaliteten i skolen, låt for mange hult. Jeg tviler på at velgerne kjenner seg igjen i at bygningene er den største svakheten i Sortland-skolen. Dessuten har nok mange stilt seg spørsmålet: Har kommunen egentlig råd til dette? To nye skoler til en pris på vel 600 millioner kroner, et par idrettshaller og et nytt svømmebasseng? Det nærmer seg raskt milliarden i investeringer.

Valgresultatet feier imidlertid all tvil av banen. Velgerne har sikret flertall for partiene som ikke ønsker ei storstilt sentralisering av elevene. Men fortsatt må det bygges ny Sortland barneskole. Og kanskje bør den inkludere Lamarka skole, dersom den blir liggende på Måsmyran, sør for Blåbyhallen. Men det blir det opp til Karl Erling Nordlunds parti- og samarbeidskamerater å finne ut av.