Denne gangen var de enige.
Denne gangen var de enige.

Kommentar | Valgkampens fineste øyeblikk

Valgkampen er den tida da politikerne møter folk, mer enn noen gang ellers. Ett minne har brent seg fast fra i år.

Vi har hatt varm omfavnelse mellom politiske motstandere og rikskjendiser i Markedsgata på Stokmarknes, da Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum støtte på Frps olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg som var heimom. Vi har hatt statsminister Erna Solberg på vaffelbesøk i solveggen på Sandnes. Vi har hatt landsomfattende mediedekning av Norges yngste ordførerkandidat, Nilofar Nori fra SV – og erkerivalen Erwin Teigen fra Frp – bare ett år eldre. Vi har hatt partier på stand med både penner, karameller, og selvsagt valgflesk. Vi har hatt debatter om skolestruktur i Sortland, sykehjemsplasser i Hadsel og en overveldende Sp-oppslutning i Andøy.

Men én sak sitter igjen:

Sist uke stilte kandidater fra nesten alle partiene opp da Norsk Forbund for Utviklingshemmede i Hadsel inviterte dem til å komme for å svare på spørsmål. Medlemmene i foreningen har hatt studiering, lest aviser, gått gjennom partiprogram og forberedt seg grundigere på valget enn mange andre velgere.

Det er demokratiopplæring i praksis. For å gjøre det rette valget, bør vi alle kjenne alternativene, ha dannet oss oversikt over kandidatene og partiene, hva de vil og hva de lover. Vi i lokalavisa har forsøkt å gi dere oversikten og kunnskapen, men en studiering som NFU Hadsel organiserer, kunne langt flere av oss trenge. De har drevet demokratisk grunnarbeid i sommer og i høst – og det er ikke første gang de har gjort det.

Og så hadde de altså laget spørsmål til kandidatene. Her kom det fram viktige saker om deres rettigheter og hvordan de blir fulgt opp av kommunen. De fleste veit lite om at det kan koste en utviklingshemmet et sekssifret beløp å komme seg på ferie uten mamma og pappa, at det er vanskelig å komme seg en tur ut på kvelden, eller at flere av dem gjør en glitrende jobb i rådhuskantina for ei såkalt motivasjonslønn helt ned i 13 kroner timen.

De har drevet demokratisk grunnarbeid i sommer og i høst – og det er ikke første gang de har gjort det.

For de fleste av oss er det selvsagt å kunne dra på ferie, gå ut en fredagskveld, eller få betalt for jobben vi gjør. Men blant oss i flertallet går det altså mennesker i en helt annen livssituasjon, med helt andre betingelser og rammer rundt livet. De forsvinner så lett innimellom det som ellers er viktige saker, enten det er eldreomsorg, eiendomsskatt eller næringspolitikk.

Derfor var det så godt å oppleve at de politiske kandidatene for én gangs skyld ikke overbød hverandre, diskuterte eller kranglet om hvem som ikke har gjort hva tidligere. De framsto som berørt av det de hørte og enige om å ta tak i viktige forhold. Ikke fordi det var veldig mange stemmer å hente, men fordi de tok inn over seg behov og rettigheter hos ei sårbar, men lita gruppe. Det var ei gyllen stund.

Demokrati handler ikke bare om flertall, men også om at de mange skal ta vare på og legge til rette for de få. For det er et felles ansvar. Så får vi tro at de husker det også etter valgdagen.

Godt valg!