Ordfører: Aina Nilsen (Sp) er ordfører i Hadsel.

Kontakten med grasrota

Den siste tida har ordfører i Hadsel, Aina Nilsen (Sp), reist rundt i kommunen for å snakke med innbyggerne over en kopp kaffe. Ordføreren var før helga på Sandnes, der hun fikk flere tilbakemeldinger, både om ting som fungerer, og ting som ikke fungerer så bra.

Nilsen følger eksemplet til partileder Trygve Slagsvold Vedum. Han har reist over hele landet, og snakket med folk – velgerne – over en kopp kaffe. Dette kombinert med en politikk som ivaretar distriktene, må en kunne si har båret frukter.

Flere politikere, både på lokalt og sentralt nivå, kan lære av Nilsen og Vedum. Over en uformell kopp kaffe kommer de nært på folk, og får innblikk i hvordan dagliglivet går for seg. Politikerne er valgt av folket, og velgerne forventer at de innfrir forventningene i tråd med politikken de har gått til valg på.

Mange føler avstanden til politikerne kan være stor, og at det er vanskelig å nå fram for å få fortelle om utfordringene i hverdagen. Politikerne kan ikke forvente at man bare får servert solskinnshistorier til kaffen. Men som Aina Nilsen erfarte sist uke, kan tilbakemeldinger om ting som ikke fungerer også formidles i hyggelig lag.

Mens Senterpartiet gjør det svært godt i Nord-Norge, sliter Arbeiderpartiet på meningsmålingene. Partiet har stemt sammen med regjeringa i flere viktige saker, og sliter med å synliggjøre og skape begeistring for egen politikk.

Landet opplever for tida stor arbeidsledighet, mye knyttet til koronapandemien. Det er rart at partiet for arbeidsfolk ikke klarer å hevde seg mer på meningsmålingene enn de gjør, men når partiet sentralt avfeier de fleste av innspillene fra lokallagene, er det kanskje ikke så rart likevel.

Dersom partileder Jonas Gahr Støres drøm om å bli statsminister neste høst skal bli virkelig, må han ta seg flere enn én tur ut i periferien. Ikke for å snakke, men for å lytte. Kanskje aller viktigst er det å reise til stedene hvor han for tida ikke er så populær. Det er der han har mest å hente.