Audny Evensen.

Ligger et stortingsflertall for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja rundt neste sving?

Av: Audny Evensen, Sortland

Da jeg for noen år siden ble kjent med Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, fant jeg ut at denne organisasjonen vil jeg gjerne støtte. Syntes det er helt bak mål å ville bore etter olje og med den risiko det medfører, midt i matfatet til en stor del av befolkningen. Havområdet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) er også gyteområde for flere av våre viktigste fiskeslag.

Har etter hvert funnet kunnskap om emnet både på nett og papir. Fakta om saken er lett tilgjengelig på nettsider, deriblant utredninger og rapporter, faktisk så mange som 93 siden 2002 og fram til nå.

Rapportene er skrevet av tunge fagmiljøer og omhandler blant annet utredning av verdifulle havområder, utslippsanalyser, risikoberegninger og spørsmål om konsekvensene for miljø, fiskeri, næringsliv, sysselsetting. Anbefaler også å ta en kikk på kartet som viser den smale sokkelen utenfor Lofoten og Vesterålen, bare 9 km fra Andøy og 40 km fra Lofoten/Vesterålen. Alt dette må vel være tilstrekkelig kunnskap om konsekvensene av leteboring og oljeutvinning.

Det å kunne høste av havet, har vært en stor og viktig del av min barndom og oppvekst. Min pappa var fisker fra han var fjorten år og hele sitt yrkesliv. Lofotfisket var viktig, og det var der han begynte. Han deltok også på kystfiske fra Kirkenes i nord til Kristiansand i sør. Det ga oss mat på bordet og inntekt til det mest nødvendige. Maten var fisk av ulike slag seks dager i uka og søndag var kjøttmiddag fra eget småbruk. Fortsatt gir havområdene utenfor LoVeSe mat og inntekt til en stor del av befolkningen langs kysten.

Folkeaksjonen har jobbet for saken i over 10 år. Flere partier og et økende folkeflertall har etter hvert kommet fram til det samme som Folkeaksjonen. I fjor vår fikk vi oppleve at et av landets største parti, AP, på sitt landsmøte fattet vedtak om å la være og konsekvensutrede LoVeSe. Jeg var så heldig å stå midt på Youngstorget da det ble kunngjort. Det var en kjempeopplevelse, og jeg må innrømme at jeg tenkte på pappa da, og at det rant noen gledestårer. Inntil da hadde det ikke vært flertall på Stortinget for å la være å prøvebore etter olje, og nå åpnet det seg en mulighet.

Da det nå nylig ble kjent at Oslo Høyre vil verne LoVeSe mot konsekvensutredning og oljeutvinning, kunne jeg ikke la være å rope hurra. Lunde sier til Dagbladet 270120 at spørsmålet er om vi skal legge inn oljeindustrien i et av våre mest sårbare og vakre naturområder.

Nå kommer det altså flere etter, og det er lov å håpe på at varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja blir vedtatt av et flertall på Stortinget.