Snøskred: Trond Løkke lå begravd i snøskred i 1,5 time, før han ble berget. Vesterålen Turlag har fulgt opp hendelsen på en god måte. Foto: Politiet

Livsviktig lærdom

13 personer omkom i snøskred i fjor. Det er det høyeste antallet på ni år. Antallet er mer enn fire ganger høyere enn i 2018, og den største ulykka skjedde på Blåbærfjellet i Tamokdalen, hvor fire skiturister fra Finland og Sverige omkom 2. januar.

Som regel er det bare en håndfull årlige skredhendelser som blir til dødsulykker. Dette varierer fra år til år. Når et helt turfølge på fire personer omkommer, som i fjor, gir det naturligvis stort utslag i statistikken. Det gjør det derimot ikke mindre viktig å ta de dystre tallene på alvor. Stadig flere legger ut på krevende toppturer. Med det utsetter man seg også i større grad for skredfare.

Ni av ti skredofre er døde etter 35 minutter, viser statistikken. I november i fjor ble Trond Løkke, lederen av Vesterålen Turlag, tatt av skred på vei ned fra Trollfjordhytta etter et styremøte i turlaget. Løkke lå nesten halvannen time under snømassene, før han ble funnet og berget. Han kom heldigvis fra det med både livet og helsa i behold.

Vesterålen Turlag har i mange år hatt tiltak for å ruste sine medlemmer og andre til å være bedre i stand til å ferdes trygt. Turlaget har blant annet arrangert en rekke skredkurs. Etter at turlaget selv ble rammet av snøskred, inviterte de til åpent møte på Sortland sist måned. Der ble skredhendelsen gjennomgått, og faktorene som førte til at ulykka inntraff ble analysert. De om lag 340 som var møtt fram fikk både nyttig kunnskap og en påminnelse om at man aldri kan være varsom nok. Det skal turlaget ha honnør før.

Turlaget arrangerer to skredkurs i Sortlandmarka til helga. Begge er for lengst fulltegnet, med ventelister. At det er stor interesse for å tilegne seg kunnskap er like viktig som det er gledelig.

Januar er blitt til februar, og i Vesterålen går vi forhåpentlig inn i ei tid med mindre uvær og bedre skiføre. Ikke la kart og teori få trumfe risikovurderinger av faktiske forhold når du legger ut på tur. Når du tar dine forholdsregler, og følger fjellvettreglene, går det som oftest bra.