Jubler: Styreleder i Primex, Eirik Sørdahl, stortingsrepresentant Kjell-Børge Freiberg (Frp) og varaordfører i Øksnes, Ken Ivan Reinholdtsen (Frp). Foto: Svein Arne Nilsen

Lokale krefter ble redninga

Fredag formiddag kunne mange ansatte ved Primex på Myre, og hele øksnessamfunnet puste lettet ut.

De ansatte var de første som ble informert om at takket være lokale investorer, er bedriften reddet fra konkurs.

Det var stort da franske Primex valgte å satse på en ny, moderne og dels automatisert filetfabrikk på Myre.

Øksnesværingene er godt kjent med filetproduksjon. Fra 1950-tallet og helt fram til etter år 2000 var Øksnes-Langenes fiskeindustri, senere Myregruppen, hjørnesteinsbedriften i kommunen.

Endringer i markedene førte til den endelige konkursen for kjempen i 2003, men for øksnesværingene var det ikke helsvart. Opp av asken steg bedrifter som Myre fiskemottak. Den store filetfabrikken hadde i mange år sittet på store og sentrale eiendommer og bygg i Myre havn, og når dette skulle fordeles, bød det seg muligheter for lokale krefter å prøve seg.

Som vi alle vet er Myre fiskemottak en suksess. Sammen med de andre fiskemottakene i havna sørger mottakene for å år etter år gjøre Øksnes til Norges torskekommune nummer én.

Derfor var det naturlig å legge en av verdens mest moderne filetfabrikker til nettopp Myre. Men som fiskerne vet så alt for godt, de edle råvarene som det knives om, finnes bare utenfor kysten noen måneder i året. Det skulle også bli utfordringa for nybedriften, og i sommer ble ikke konkurs utelukket.

I mange år har det vært slått fast at utfordringa for næringslivet i distriktene er mangel på kapital til å gjøre de virkelig store løftene. Derfor varmet det et vesterålshjerte ekstra da styreleder Eirik Sørdahl kunne meddele at i hovedsak lokale bedrifter og investorer blir redninga for Primex.

Det gjør ikke bare at arbeidsplassene forblir i lokalsamfunnet, men verdiskapinga blir også lokal, når selskapet kommer i drift og forhåpentlig viser seg i stand til å tjene penger.

Fremmed kapital har i mange tilfeller vært avgjørende for næringslivet i Vesterålen. Men det er gledelig at vi er kommet dit at også lokale næringsdrivende kan vise muskler, spesielt i fiskerinæringa.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Erfaringa langs kysten har vist at for storkapitalen betyr det lite at bedriften er ei hjørnesteinsbedrift – dersom den kan tjene ei krone ekstra om den flyttes. Slik er det ikke for den lokale kapitalen.