Livsviktige dråper: Koronavaksina gjør at vi forhåpentligvis ser slutten på korona-pandemien snart. Foto: Fredrik Sørensen

Nå er vi nær målstreken

Vinterferien nærmer seg med stormskritt. Før helga presenterte regjeringa anbefalinger for gjennomføringa.

Utenlandsreiser er fortsatt frarådet. Risikoen er for høy – både for å bli smittet, og med tanke på endringer i tiltakene i landene du besøker og muligheten for å kunne komme tilbake.

Regjeringa avlyser derimot ikke vinterferien. Tommelen vendes opp for reiser innad i Norge. Det er med andre ord greit å reise på hytta eller hotell i vinterferien, også utenfor egen heimkommune. Så lenge de generelle, nasjonale anbefalingene følges.

Oppfordringa fra regjeringa er klar: Vi skal unngå kollektivtrafikk og holde avstand. Personer som reiser til kommuner med mindre strenge tiltak skal følge anbefalingene som gjelder i kommunen de bor i til vanlig. Man bør fortrinnsvis samles utendørs, og har du gjester på hytta gjelder regelen om én meters avstand. Regjeringa ber deg også om å ikke handle på feriestedet, men ta med proviant for hele ferien hjemmefra.

Det blir, kort oppsummert, en regelstyrt vinterferie i år. Det på et tidspunkt hvor slitasjen er stor, etter snart 12 måneder med koronarestriksjoner. Det er forståelig at folk er leie og slitne. Men nå er vi så nær målstreken at vi må stå løpet ut.

Derfor må vi løfte blikket. Tirsdag denne uka meldte Folkehelseinstituttet (FHI) at man begynner å se effekten av vaksineringa blant eldre i Norge. Det er færre sykehusinnleggelser og færre dødsfall. FHI håper også at alle over 18 år i Norge har fått vaksine i juli. Hvis alt går etter planen, kan vi til sommeren begynne å snakke om en pandemi som var, ikke en som er. Vi er ikke mange måneder unna, nå.

Men som sagt: vi må stå løpet ut. Uke 8 og 9 – de to kommende ukene – blir i så måte viktige. Det er disse ukene vinterferien i Norge er fordelt mellom.

Husk at valgene du tar i tida som kommer utgjør en forskjell.