Vaksine: Illustrasjonsbilde. Foto: Christine Nevervik

Nå får vi bare bli smittet

Sist uke ble det satt flere nasjonale rekorder i covid-19-smitte på et døgn i Norge. Hadsel kommune hadde den første uka etter nyttår 51 bekreftede tilfeller av koronasmitte. Også i flere kommuner i Vesterålen er smittetrykket på et nivå som for noen måneder siden kunne kommet til å utløse dramatiske lokale tiltak.

Kommuneoverlege i Hadsel, Ingebjørn Bleidvin, viser til at smitteøkningen er forventet. Kommuneoverlege i Sortland, Mette Røkenes, sier at økt smitte er veien til immunitet i befolkningen, sammen med vaksinering.

Meldingene deres forteller at vi er kommet i en helt annen fase av pandemien enn tidligere. For et år siden trodde de fleste at vi så begynnelsen på slutten av et maratonløp. I dag står vi midt i en tilleggsrunde med vaksinering og delvis nedstengning av samfunnet. Nå er forskjellen at en ny variant av koronaviruset har tatt over, og at omikron-varianten rammer mildere, selv om den smitter sterkere. Erfaringene viser så langt at svært få blir alvorlig syke. Selv om vaksinene ikke beskytter fullt ut mot sykdom, beskytter de godt mot alvorlig sykdom. De fleste barn slipper unna med milde forkjølelsessymptomer, og også voksne har lav risiko for å bli farlig rammet.

Summen er at nå må vi bare regne med at det blir vår tur også, før det er over. Det kan være fristende å bare la det stå til, all den tid folk flest har fått mer enn nok av å begrense nærkontakter, avlyse trening og korøvelse, arrangere bryllup og begravelse på minimumsnivå, bruke munnbind på butikken og høre snakk om kohorter.

Samtidig er det ikke noe klarsignal for å arrangere korona-party for å bli ferdig med smitten én gang for alle. Det må ikke spre seg så fort at situasjonen kommer ut av kontroll. I Hadsel ble bemanningen på sykeheimen satt under stort press av et utbrudd før jul, og sist uke ble det innført rødt nivå i en barnehage for at den skulle kunne holde åpent. Om for mange blir smittet samtidig, kan det føre til at samfunnsfunksjoner blir rammet. Dermed er løsningen å være forsiktig fremdeles, mens vi venter på at det blir vår tur. For den ser ut til å komme.