Ny runde med dugnad: Vi skal ikke slutte å leve normalt – men ta forholdsregler som gjør at vi og næringslivet kan fortsette å leve normalt utover vinteren. Foto: Idar Ovesen

Nå må vi børste støv av dugnadsknappen

På en pressekonferanse fredag la regjeringa fram flere nye tiltak for å bekjempe den store smitten i samfunnet og presset på sykehusene. Bakteppet er alvorlig: Vi har aldri sett så mye smitte i Norge tidligere.

På tiltakslista denne gang sto koronapass til kommunene og skjerpet kontroll på grensene. Samtidig ber helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) nå kommunene sørge for at alle over 65 år får tilbud om oppfriskningsdose med vaksine før jul.

Det er svært viktig at våre eldre får et tredje stikk før jula setter inn. Like viktig er det at de som ennå ikke har tatt vaksina nå gjør det.

Denne uka er det satt to urovekkende rekorder: Fra tirsdag til onsdag ble det registrert 2.552 koronasmittede i Norge. Det er rekord på én dag her i landet. Onsdag hadde vi også det høyeste antall dødsfall registrert på én dag, med 43 innrapporterte.

Situasjonen er verst i Nord-Norge. Det er nærmest svenske tilstander i landsdelen. Vi er hardt rammet i Vesterålen, med flere nye tilfeller i regionen hver eneste dag.

Mange av dem som er innlagt på sykehus i Norge nå, er eldre personer som ble vaksinert på senvinteren. I tillegg er det mange uvaksinerte over 45 år, som ifølge FHI har særlig høy risiko for innleggelse.

Fortsetter trenden med stor økning i smitte og innleggelser, kan det i løpet av kort tid bety at vi må innføre strengere nasjonale tiltak enn de som ble presentert fredag. Smittespredninga og antall innleggelser er nemlig på et mye høyere nivå i dag enn det fagfolkene og ekspertene så for seg da samfunnet ble åpnet i september.

Derfor er tida inne for å børste støv av dugnadsknappen, og trykke på den. Vi skal ikke slutte å leve normalt – men ta forholdsregler som gjør at vi og næringslivet kan fortsette å leve normalt utover vinteren. Det gjør vi først og fremst ved å vaksinere oss, og ved å holde oss heime og teste oss hvis vi blir syke. Avstand i offentlige rom, få nærkontakter, handvask og spriting er dessuten like gode råd i år som i fjor.