Enige: Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) presenterer den nye regjeringsplattformen onsdag. Foto: Skjermdump / nrk.no

Nå står det mye på spill – både for Andøy og Senterpartiet

Onsdag presenterer den påtroppende Støre-regjeringa regjeringsplattformen som ble forhandlet fram på Hurdalsjøen Hotell. Torsdag overtar Ap og Sp nøklene til regjeringskontorene.

Det har vært potte tett fra begge partiene om Andøya flystasjon og framtida til hovedbasen for maritime overvåkingsfly (MPA). Det sitter mange spente folk og venter på hva partiene har kommet fram til.

Regjeringserklæringa må som et minimum inneholde ei formulering som åpner døra for å stasjonere overvåkingsflyene på Andenes også i framtida. Forventningene er skyhøye til at Sp har klart å få gjennomslag i ei av sakene partiet har frontet hardest de fem siste årene, inkludert i valgkampen.

Alt tyder også på at Sp har sikret seg en viktig inngang for å snu det famøse vedtaket om å flytte MPA-basen til Evenes: Ifølge flere medier, inkludert NRK og TV2, er det Sp som får ansvaret for Forsvarsdepartementet. Ola Borten Moe blir etter alle solemerker ny forsvarsminister.

Det er vanskelig å se for seg at Sp har forhandlet til seg forsvarsminister-posten, uten å få myndighet til å ta forsvarspolitikken i sin retning. Det vil se svært stygt ut om Sp blir tvunget til å akseptere nederlag i en kjernesak som Andøya flystasjon, når partiet har kjempet til seg ansvaret for forsvarssektoren i den nye regjeringa.

I forsvarspolitikken er det kun Heimevernet som kan måle seg med Andøya-saken, hva angår viktighet for Sp. På mange måter startet partiets opptur, spesielt i Nord-Norge, med Andøya-saken, den novemberdagen i 2016.

Flere av Sps sentrale politikere, inkludert partileder Trygve Slagsvold Vedum og parlamentarisk leder Marit Arnstad, har kjempet hardt for Andøya flystasjon. Liv Signe Navarsete og Willfred Nordlund har stått på utrettelig i fem år. Nå er kampen på overtid – og Sp er omsider i posisjon. En slik mulighet skusler man ikke bort, når man har gått så høyt ut.

Sp kan enkelt og greit ikke ta forsvarsministeren og ansvaret for Forsvarsdepartementet – for så å være partiet som gir MPA-basen på Andøya det endelige dødsstøtet. Sp kan heller ikke være partiet som loser Solberg-regjeringas planlagte MPA-base på Evenes i havn, etter å ha slaktet planene i opposisjon, hver dag i fem år.

Skjer det, vil det ikke bare være ei ripe i lakken. Det vil være fullstendig krasjlanding for partiet, og ødeleggende for troverdigheten, både i Nord-Norge og i forsvarspolitikken. Det vil kunne skade partiet både på kort og lang sikt.

Innfrir derimot Sp, og berger MPA-basen på Andøya, vil partiet skrive seg inn i historiebøkene i Andøy og Vesterålen med gullskrift.