Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H). Foto: Skjermdump/stortinget.no

Oppførselen minner mer om Trump enn et norsk regjeringsmedlem

Så skjedde det igjen: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) mistet besinnelsen.

Da Befalets Fellesorganisasjon (BFO) gjennomførte en undersøkelse om arbeidsforhold for sine ansatte, med svært nedslående funn, fikk det forsvarsministeren til å se rødt. Først omtalte han undersøkelsen som et makkverk. Så sammenlignet han BFO med en sekt. Begge uttalelsene kom fra Stortingets talerstol.

Det er ikke første gang Bakke-Jensen opptrer slik. Høsten 2018 langet han ut mot hovedtillitsvalgt for Hæren i Norges Offisersforbund, Pål B. Nygaard, som rettet kritikk mot regjeringa for å foreta store investeringer og dytte driftskostnadene over til senere regjeringer. – Jeg skal i alle fall sørge for at vi har klokere hoder enn hovedtillitsvalgt i Hæren når vi skal gjøre innkjøpene. Det hører jeg nå, svarte Bakke-Jensen, på direktesendt tv.

Rett før jul i fjor var det tillitsvalgte ved Andøya flystasjon som fikk passet påskrevet. Fra Stortingets talerstol, i en muntlig spørretime, beskyldte Bakke-Jensen forsvarsansatte for å være utro tjenere. Bakgrunnen var et spørsmål fra Liv Signe Navarsete (Sp), om den omstridte nedleggelsen på Andøya og utbygginga på Evenes.

Hadde oppførselen som Bakke-Jensen ved flere anledninger har vist spilt seg ut i næringslivet, ville det fått konsekvenser. Den er direkte usmakelig, og ikke en statsråd verdig. At det av og til kan gå ei kule varm, er menneskelig. Og forståelig. Men her begynner det etter hvert å tegne seg et mønster: Når spørsmålene blir vanskelige og ubehagelige, gjør Bakke-Jensen seg høg og mørk. Er det en bevisst taktikk for å flytte fokus vekk fra spørsmålene og sakene?

Forsvarsministeren har det øverste ansvaret for utforming og iverksetting av norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk. Hans jobb er blant annet å fronte Forsvarets kjerneverdier, som er respekt, ansvar og mot. Med sin oppførsel gjør Bakke-Jensen det motsatte. Det er uforståelig at Erna Solberg, som statsminister og sjef for regjeringa, godtar en slik oppførsel.

Har du, i beinharde landbruksoppgjør, sett landbruksministeren omtale bøndene slik som Bakke-Jensen omtaler forsvarsansatte? Selvfølgelig ikke. Har du sett fiskeriministeren omtale kritikere av kvotemeldinga så nedlatende? Selvfølgelig ikke. Hvorfor? Ganske enkelt fordi en slik oppførsel ikke hører heime noe sted.

Statsråden bruker en form for hersketeknikk og retorikk som man forbinder med en nylig avgått president i USA – og ikke et medlem av ei norsk regjering, ledet av Erna Solberg, som har vært opptatt av et politisk ordskifte som bygger på respekt og rolleforståelse. Solberg kan derimot, med fordel, være ennå tydeligere. Å nøye seg med ei frase om at hun selv ikke ville ordlagt seg slik, som hun pleier å gjøre når noen av hennes egne går over streken, blir for puslete.

Forsvarsministeren sitter allerede på oppsigelse. Han ble for noen måneder siden utnevnt til ny direktør for Fiskeridirektoratet, og starter i sin nye jobb til høsten. Hvis han ikke opptrer mer seriøst der, med grunnleggende folkeskikk, vil han havne på dypt vann relativt raskt når han melder overgang fra forsvar til fisk. Da blir nok straumen stri, og bølgene heftige.