Pressekonferanse: Regjeringa presenterte nye, nasjonale tiltak mot koronaviruset mandag. (Illustrasjonsfoto) Foto: Skjermdump / regjeringen.no

Oppgaven ingen vil ha, som alle må ta

Vi håpte i det lengste å unngå det, men slik gikk det ikke. Store deler av Europa opplever nå en ny bølge av korona-smitte, med enormt press på helsevesenet. Flere land stenger ned igjen, og nye strenge restriksjoner rammer hardt.

Smitten øker også i Norge. Hittil ikke like mye som i andre europeiske land. Smittetrykket her til lands er derimot på det høyeste nivået siden april, og det bekymrer både regjeringa og helsemyndighetene. Med rette.

Mandag varslet regjeringa at den innfører nye, landsdekkende tiltak. Disse trer i kraft natt til onsdag, og varer i første omgang fram til desember. Innstramminga medfører at man i private heim ikke bør ha mer enn fem gjester, i tillegg til husstandsmedlemmer. Alle oppfordres i tillegg til å være sammen med færre personer i løpet av ei uke for å redusere antall nærkontakter.

Men vi må stå i det – åkke som.

Statsminister Erna Solberg håper at Norge med disse tiltakene skal stanse smitteøkninga, og sikre julefeiringa. Når bakteppet er at smitten igjen øker blant de eldste, og at flere havner på sykehus og blir alvorlig syke, må vi gjøre som Solberg sier. Frykten for flere dødsfall er reell, og det kan vi ikke tillate oss å ta lett på.

Så er det selvsagt slik at flere næringer – nok en gang – rammes hardt av tiltakene. Mange aktører – i ulike bransjer – befinner seg allerede på kanten av et stup. Det er avgjørende viktig at regjeringa og Stortinget finner sammen om kraftfulle og målrettede tiltak for å unngå konkursras, framfor å kjekle og slå politisk mynt på den svært krevende situasjonen vi står i et knapt år før neste stortingsvalg.

Så er det jo også slik at de som bor på steder med lite smitte, som vi i Vesterålen, kanskje synes de nye tiltakene er veldig strenge. At de føles unødvendige. Det er for så vidt forståelig. Mange opplever også ensomhet i denne tida – og dem må vi være ekstra oppmerksomme på.

Kampen mot korona er inne i en krevende fase, og slitasjen er stor. Men vi må stå i det – åkke som. For vi kommer ikke utenom det: At vi har lite smitte i vår region nå, betyr ikke at situasjonen er den samme om en måned eller to.