Krever avklaring: De ansatte på Andøya flystasjon vil ha framtida avklart. Fra venstre: Joakim Korsnes i Fellesforbundet, Stein-Håkon Eilertsen i NOF, Alexander Heen i BFO og Geir-Atle Johansen i NTL Foto: Fredrik Sørensen

Personellet fortjener svar – nå

Denne uka gikk fagforeningene ved Andøya flystasjon ut med et felles krav til regjering og Storting.

Les også
– Tenk deg å gå med en vond tanke eller følelse, hver eneste dag. Slik har vi det

Kort oppsummert går kravet ut på at det er fem og et halvt år siden flystasjonen ble vedtatt nedlagt. I alle disse årene har personellet på den militære basen levd i uvisshet om hva framtida bringer. Nå ber de om svar – og klarhet.

Utgangspunktet i 2016, da Stortinget vedtok at flystasjonen skal legges ned i 2023, var at basen skulle utrangeres. Andøya skulle fases ut som flystasjon når patruljeflyene forlater – og legges brakk i 2025. Arealene og infrastrukturen skulle frigjøres for å skape ny aktivitet.

Det blir det som kjent ikke noe av. Før påske la Støre-regjeringa fram ei stortingsmelding der det framgår at Andøya får en ny rolle i norsk og internasjonal forsvarspolitikk, som permanent base for alliert mottak. I tillegg jobber regjeringa med å fylle basen med ny aktivitet. Dronebase, satellittbaserte tjenester og annet sivil-militært samarbeid trekkes fram som konkrete alternativer i stortingsmeldinga.

I 2016 var planen at Avinor skal ta over flyplassdriften når Forsvaret forlater Andøya. Med det som utgangspunkt – at Forsvaret forlater – framsto det også naturlig at ansvaret havner hos Avinor. Nå, som Forsvaret likevel ikke forlater Andøya, stiller saken seg annerledes.

Statssekretær Bent-Joacim Bentzen (Sp) i Forsvarsdepartementet uttalte nylig at regjeringa er i gang med å vurdere Andøya flystasjons framtid. Til Bladet Vesterålen har Bentzen sagt at flystasjonen vil få en viktig rolle, og at departementet skal utrede omfang og innhold raskt.

Den viktigste avklaringa er hvem som skal ha ansvar for driften av flyplassen på Andøya i framtida: Forsvaret eller Avinor. Som et minimum må de ansattes krav om ei avklaring på dette konkrete spørsmålet komme før sommeren.

Regjeringa må også holde løftet om ei rask avklaring på de øvrige spørsmålene som svever i lufta. Ikke minst: Hvilken aktivitet skal Andøya flystasjon fylles med i framtida? Både Forsvaret, personellet og Andøy kommune trenger ei avklaring.

Senterpartiet brøt løftet om å berge basen for overvåkingsfly på Andøya. Arbeiderpartiet har i fem og et halvt år vendt det døve øret til når fagfolk, lokalpolitikere og engasjerte støttespillere av flystasjonen har forsøkt å trenge gjennom muren med argumenter om at regnestykkene som lå til grunn for nedleggelsen ikke holdt mål, og at Forsvaret likevel trenger Andøya i framtida.

Dagens fasit viser at det var all grunn til å advare. De som har kjempet for Andøya har ikke bedt for sin syke mor. De har hatt rett.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Akkurat det er ei fattig trøst. Det personellet trenger nå, er å få framtida avklart. Raskt. Det skylder politikerne i Oslo-gryta dem.