Pinlig av regjeringa

Ingen tiltak mot de skyhøge drivstoffprisene. Foto: NAF

Regjeringspartiene og SV er enige om revidert nasjonalbudsjett. Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at det ble klart at det ikke kommer noen tiltak mot de skyhøge drivstoffprisene.

På ett år har prisene økt med opp mot 40 prosent. Mandag passerte bensinprisen i Sortland 27 kroner literen, mens man måtte punge ut om lag 25 kroner literen for diesel.

At regjeringa ikke vil kutte avgiftene når literprisen nærmer seg 30 kroner, har ikke uventet ført med seg sinne. NAF tordner i ei pressemelding, og mener regjeringa svikter bilistene.

Før valget i fjor var beskjeden fra Sp at partiet ikke kunne sitte i ei regjering som øker bensinprisen til 20 kroner. Likevel foretar ikke partiet som har finansministeren seg noe. Ap fastslo før valget i fjor at drivstoffprisene ikke skulle skrus opp for folk uten reelle alternativer. Begge partiene la særlig vekt på viktigheten av å unngå prisøkning i grisgrendte strøk.

Nå er drivstoffprisene på et historisk høgt nivå. Regjeringa må gjerne skylde på forrige regjering, eller markedssituasjonen med krig i Europa, men det endrer ikke på det faktum at det er distriktene som nå får svi.

I distriktene er bilavhengigheten høg, og elbilandelen lav. Drivstoffprisene kommer også på toppen av en vinter med skyhøge strømpriser, og ei boligrente som forholdsvis raskt skal betydelig opp. Matprisene har også steget. Alt dette griper inn i økonomien til folk.

Kraftige avgiftskutt på drivstoff ville hjulpet på folks økonomi i ei tid hvor alt blir dyrere. Det gjelder både privatpersoner og næringslivet. Ikke minst de som er avhengige av å frakte og kjøre i jobben sin.

Det er skuffende at ei regjering som var så tydelig for ett år siden, glemmer så fort. Raseriet til folk blir neppe borte i samme tempo.

Hvis 16 eller 17 kroner literen på denne tida i fjor var altfor høgt, burde det være uholdbart nå som vi nærmer oss 30 kroner literen.