Godt belagt: Campingplassene i Andøy er smekkfulle. Foto: Fredrik Sørensen

Plutselig sa det pang

Etter en dyster vår for reiselivet, ser norgesferien ut til å ha gjort minus om til pluss for mange aktører i regionen.

Da regjeringa stengte ned landet 12. mars på grunn av koronaviruset, og senere varslet innreiseforbud til Norge, ble det bekmørkt hos mange. På et tidspunkt ble den ene dystre spådommen avløst av den andre.

Når vi skriver midten av juli, er spådommene i ferd med å bli gjort til skamme. Optimismen strutter, og trafikken inn til Vesterålen er betydelig. Campingplassene fylles, det samme gjør hotellene og andre overnattingssteder.

Flere aktører melder at det går mot rekordsommer – mot alle odds. Og det gjelder ikke bare overnattingsstedene. Det gjelder også aktørene som tilbyr opplevelser og bespisning – samt næringslivet generelt. Det er i all hovedsak norske turister som er årsaken til oppturen.

Andenes Herreekvipering ligger hittil i juli 20 prosent over julimåneden i fjor, som var rekordmåned for klesbutikken. En rekke andre aktører i Andøy melder om samme utvikling. Frykten om at dette skulle bli en sommer der lokalt næringsliv nærmest skulle legges i ruiner ser enkelte steder ut til å bli historien om sommeren der man ikke klarte å møte etterspørselen. For plutselig sa det pang.

Tilbakemeldingene fra næringslivet er at norske turister bruker lengre tid enn utenlandske, og at de bruker mer penger. Det er gledelig, men først og fremst viktig. En rekordsommer vil i første omgang bidra til å minske tapet fra tida da landet var stengt ned. I noen tilfeller vil tapet kunne nulles ut, mens enkelte vil kunne oppleve at sommeren sørger for at minus blir til pluss når årsregnskapet skal gjøres opp.

Uansett er det fantastisk at så mange nordmenn tar turen til Vesterålen, og at de får oppleve alt vi har å by på i regionen. Så er det ekstra gledelig at bevisstheten rundt smitteverntiltak synes å være så gjeldende. Arresten på Andenes er for eksempel et av utestedene som håndhever avstandsreglene med kirurgisk presisjon, og samtidig stenger dørene ved midnatt, selv om gjestene helst vil sitte der til langt på natt. Å få maksimalt ut av sommersesongen er svært viktig, men like viktig er det å ikke gå på akkord med de til enhver tid gjeldende rådene fra myndighetene.

Og hvem vet? Kanskje er sommeren 2020 bare starten hva gjelder nordmenn som velger seg Vesterålen framfor det store utlandet? Årets reiselivskrise synes ikke bare å ha snudd – den kan også ha åpnet nye muligheter som vi ennå ikke aner rekkevidden av.