Tungt år: Hvalsafari AS på Andenes er en av reiselivsaktørene i Vesterålen som har opplevd stor inntektssvikt som følge av korona-restriksjonene. Foto: Innsendt

Reiseliv i Norge også når dette er over

Det jobbes nå med en egen kompensasjonsordning spisset inn mot reiselivet. Det opplyste næringsminister Iselin Nybø (V) i forbindelse med regjeringas budsjettkonferanse torsdag. Ifølge statsråden skal den varslede krisepakken kompensere for de restriksjonene som fremdeles gjelder, samt stimulere til omstilling.

Dette er nye toner fra Nybø. Da hun i forrige uke møtte reiselivsaktører i Bergen, var budskapet at «vi må slutte å kalle det en krise og heller finne ut hvordan vi skal leve med dette». Statsråden sa også at reiselivsnæringa ikke vil få noen nye krisepakker i nærmeste framtid.

Det er ikke godt å si hva som er bakgrunnen for helomvendingen, men den ønskes uansett velkommen. Flere aktører i reiselivet har i praksis fått næringsforbud gjennom regjeringas restriksjoner. Mange har slitt voldsomt og lidd store økonomiske tap i sommer, og nye strenge restriksjoner ble innført i august. Derfor er det helt på sin plass å forlenge perioden med kompensasjonsordninger.

Reiselivet står sterkt i Vesterålen, og sommeren i nord ble til dels berget av norske turister som ferierte i heimlandet. Nå står høsten og vinteren for tur – og dette er de seneste årene blitt sesonger der det regionale reiselivet har opplevd eventyrlig økning av besøkende. Hovedsakelig på grunn av nordlyset, men også kvalsafari og andre lokale aktiviteter. Det er lite trolig at norske turister vender nesen nordover i vinter, i samme antall som i sommer. Nordmenn har heller ikke fem uker ferie på vinteren. Den største krisa for reiselivet i regionen er muligens fremdeles framfor oss.

Det er i så måte positivt at regjeringa varsler krisehjelp. Så gjenstår det selvfølgelig å se hva den i praksis utgjør. Staten må som et minimum sørge for at reiselivet på vinteren får samme hjelp som det gjorde på sommeren, slik at vi unngår uopprettelige konkursras.

Vi skal ha et reiseliv i Norge også når dette er over.