NAROM: N/A Foto: Elina Nordhagen Rydland

Romskipet, trua og håpet

I forrige uke åpnet kronprins Haakon Spaceship Aurora, med blomsterbarn, flaggborg og rakettoppskyting. Det romrelaterte aktivitets- og besøkssenteret har et nytt virtuelt oppdrag der besøkende kan ta reisen fra Andøya til Mars, foruten dronesimulator og «escape room», souvenirbutikk og kafé. Her er også nye klasserom, grupperom og filmrom, i et nybygg som øker arealet med 1.400 kvadratmeter over to plan. De ansatte i Narom har fått nye kontorer, og man har fått en panoramaplass med utsikt til utskytingsbasen i Oksebåsen.

Med de rundt 60 millioner kronene som nå er investert, er det lagt totalt hundre millioner kroner i bygningsmassen.

Spaceship Aurora er et viktig bidrag til reiselivsnæringa i Vesterålen og vil fortsette å trekke besøkende til opplevelser i Andøy, som det blir stadig flere av. Kvalsafari er stadig en grunnstein, og planene for besøkssenteret The Whale, som kronprinsen også fikk presentert, skaper enda større tru på at kommunen får flere bein å stå på.

For Andøy var det en viktig gest at kronprinsen kom for å kaste glans over åpningen. Dette er viktig for alle andværinger, og for Vesterålen. Åpningen markerte dessuten den nasjonale betydningen av Andøya Space Center med alle sine tilknyttede virksomheter.

Det er gjort ei betydelig satsing som vitner om både tru på mulighetene og vilje til å satse. Andøy har vært vertskommune for norsk romindustri i om lag 60 år, og romsenteret har utviklet seg sterkt. Man har fått et betydelig fagmiljø, solid infrastruktur og et grunnlag for mye mer.

Framfor noe er det nå Andøya Spaceport det handler om. Andøya Space Center venter på svar på sin søknad til regjeringa om finansiering for å kunne etablere Europas første base for oppskyting av små satelitter. Det haster med svar. Både Portugal og Skottland har tilsvarende planer, og det vil være viktig i dette markedet å være først ut. For norsk romindustri vil det være et stort steg, og for Andøya vil det kunne bidra betydelig til ei god utvikling videre, ikke minst om man finner driftløsninger som er akseptable for blant andre fiskerinæringa.

Det er godt grunnlag for optimisme i Andøy, med eller uten flystasjonen.