Musikk: Sortland musikkforening er bekymret for musikklinja. Foto: Innsendt

Sortland musikkforening frykter kutt i musikklinjetilbudet i Vesterålen

Av: Styret i Sortland Musikkforening

Dersom det ikke blir startet opp ny førsteklasse ved musikklinja til høsten er vi redd det kan føre til store og langvarige konsekvenser for kulturlivet ikke bare i Vesterålen, men for hele Hålogalandsregionen.

Sortland musikkforening leser med bekymring at fylkeskommunen vurderer å ikke starte opp ny førsteklasse ved musikklinja på Sortland til høsten. Et manglende årstrinn kan fort vise seg å være den første dominobrikken som faller og kan føre til meget negative konsekvenser for mange også utenfor det tomme klasserommet.

Den øredøvende stillheten

Vi ser på musikklinja, dens elever og lærere, som en viktig brikke i den kulturelle infrastrukturen i hele Vesterålen og har hatt gleden av å samarbeide med både lærere og elever i alle år siden oppstarten i 1990. Utallige er de slagverkelevene, messing- og treblåsere fra alle kriker og kroker som har hospitert i Sortland musikkforening opp gjennom årene. For vår del har vi fått glede av å ha de uredde og dyktige musikerne i våre rekker, og i gjengjeld har de fått øve seg i samspill, lytting og ensemble. For ikke å snakke om det å få muligheten til å stå fremst på scenen og være solist med orkester i ryggen.

Det er heller ikke bare blås- og slagverkelevene vi har samarbeidet musikalsk med. Opp gjennom årene har vi hatt mange vokalister, gitar/bass, strykeinstrumentalister og pianoelever med oss på konserter. Vi har også hatt gleden av å sette opp større produksjoner på tvers av klassetrinnene på musikklinja, for eksempel med hele musikklinjekoret. Det er liten tvil om at Sortland Musikkforening og våre konserter hadde vært musikalsk fattigere uten musikklinje-elevene de siste 30 årene.

Det er også liten tvil om at kompetansen blant musikklinjas lærerstand er meget høy og skaper ringvirkninger i regionens kultur- og næringsliv. De fleste lærerne er viktige ressurspersoner for andre korps, kor, orkestre m.m, både gjennom sine engasjement som dirigenter, instruktører og organisatorer. Samtidig er mange lærere bare deltidsansatt ved musikklinja og en reduksjon i tilbudet kan tvinge noen av dem til å måtte flytte på seg, med store konsekvenser for sårbare mindre organisasjoner som kanskje mister sin dyktige dirigent.

Koronatiden har vist oss hvordan den øredøvende stillheten runger ut fra tomme konsertlokaler. Hvor mye har vi ikke savnet å klappe litt godlukt bak ørene og gå ut for å møte kjente og ukjente på konsert? Eller å faktisk kunne være den som står fremst på scenen for å formidle gleden ved musikk? Sortland musikkforening håper fylkeskommunen ser de lave søketallene som en konsekvens av koronatiden og ikke minst det lave årskullet generelt, og gir musikklinja den tilliten den fortjener. Uten musikk og kultur blir samfunnet fattigere og livet kjedeligere. Leve musikklinja på Sortland!

For å si det med Halvdan Sivertsen:

Det finns sekunda du grøsse av fryd

Da vet du det e deiligst med levende lyd

Vi har et hjerte og ei sjel, vi har teknikken

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi går i rute med den levende musikken

Og får vi lov så ska vi fortsette med det

Musikken har vi med, yeah yeah