Utbrudd: Det har vært et stort koronautbrudd i Vesterålen i desember. Foto: governortomwolf / CC BY via Wikimedia Commons

Stormen er i ferd med å stilne, men det kan fort blåse opp igjen

Både i Hadsel og Andøy er det tegn til at man nå er i ferd med å ri den verste stormen av etter det største og mest omfattende koronautbruddet i Vesterålen til nå.

Etter at det første tilfellet i utbruddet ble påvist 2. desember, har 25 personer testet positivt i Hadsel, der smitten først ble oppdaget. Utbruddet spredte seg til Andøy, der seks personer i skrivende stund har fått påvist koronaviruset.

Situasjonen var i flere dager uoversiktlig. Mange hadselværinger og andværinger kjente nok på alvoret og ubehaget.

Nå ser det ut til at man er i ferd med å få kontroll i begge kommunene. I Hadsel ble det ikke påvist nye tilfeller hverken lørdag, søndag eller mandag. I Andøy er det i skrivende stund ikke påvist ny smitte siden onsdag kveld i forrige uke.

Det ser med andre ord lovende ut. Men vi kan ikke hvile på laurbærene. De siste ukene har vært en påminnelse om hvor raskt viruset sprer seg, og hvor lett det er å miste kontrollen.

Av de 31 som i skrivende stund har fått påvist koronaviruset i regionen hittil i desember, er «kun» én blitt så syk at det har vært nødvendig med sykehusinnleggelse. Vedkommende er i tillegg skrevet ut fra sykehuset nå. Det er ikke gitt at vi er like heldige neste gang.

Koronautbruddet denne måneden har hittil begrenset seg til Hadsel og Andøy. Ingen vet hvor det smeller neste gang. Nå går vi i tillegg inn i ei tid der vi normalt samles og er i lag med storfamilien og venner. Mange kommer dessuten heim til Vesterålen for å feire jul sammen med sine nære og kjære. Med julefeiringa følger også en ekstra risiko for lokale utbrudd.

Vi har alle et ansvar i dagene og ukene som kommer, enten vi er fastboende i regionen eller tilreisende i forbindelse med den nært forestående julefeiringa. Pila peker kanskje rett vei etter en krevende periode, men vi kan ikke tillate oss å slippe taket nå.

Vær heller føre var og årvåken. Følg de nasjonale rådene. Hold avstand. Ha færrest mulig nærkontakter. Unngå unødvendige reiser, også innad i regionen. Vask hendene. Hold deg helt for deg selv, og test deg, ved det minste tegn til at du er syk.

Vesterålinger er gode på dugnad. Nå tar vi en for laget.