Fosser videre: Bodø/Glimt fortsetter å imponere i eliteserien. Etter ti strake seire lever gulldrømmen. Her fra en treningskamp mot Tromsø på Bleik i fjor. Foto: Fredrik Sørensen

Superlaget fra nord

Bodø/Glimt fosser videre som Norges topplag i fotball. Nordlendingene har vunnet de ti første seriekampene i eliteserien i år. Det har ingen klart før dem.

Søndag lekte de helgule med regjerende seriemester Molde heime på Aspmyra stadion. Glimt vant 3-1, og har nå fem poengs forsprang på moldenserne i gullkampen. Det skal fortsatt spilles mange kamper, og det er slett ikke sikkert at det holder helt inn. Men drømmen om å bli kronet som seriemester har aldri vært mer reell enn nå.

I 2016 hadde Glimt hundreårsjubileum. Da rykket klubben ned til 1. divisjon. Og samtidig startet en formidabel snuoperasjon. Det som for noen år siden var en klubb med anstrengt økonomi, som med jevne mellomrom tok turene opp og ned i divisjonssystemet, framstår nå som en bunnsolid seiersmaskin. Både sportslig og økonomisk.

Det er rett og slett artig å se Glimt spille fotball om dagen. Det minner mest av alt om Rosenborg, i Nils Arne Eggens storhetstid på 90-tallet. Glimt gjør landsdelen stolt, og er et symbol på hva man kan få til i nord. Klubben viser også at det er mer enn størrelsen på lommeboka som betyr noe.

Glimt har vært tro mot sin egen kultur. Og ikke bare når det kommer til formasjon og spillestil. Klubben har alltid satset tungt på unge, lokale spillere. Med det har den også vært en arena for talenter fra hele fylket.

I fjor solgte Glimt Håkon Evjen fra Narvik til den nederlandske klubben AZ Alkmaar. Mathias Normann fra Svolvær, som slo gjennom i Glimt for noen år siden, er nå utenlandsproff i russiske FK Rostov. Eksemplene på at klubben er noe å strekke seg etter for unge spillere fra hele Nordland er mange – og det er ikke altfor lenge siden Erlend Robertsen fra Hadsel fikk sjansen i klubben. Det samme med Jim Johansen fra Harstad. Den tidligere Luna-spilleren Adan Hussein fra Bø er Glimt-spiller i dag, og nærmer seg allerede startelleveren i Norges for tiden beste lag.

Glimt gjør ikke bare nordlendingene stolte. Klubben er også svært viktig for breddefotballen i landsdelen. Hvert år reiser Glimt ut og besøker mindre steder i fylket. Enten for å holde fotballskole, for å spille treningskamper, eller begge deler. De seneste årene har både Bleik og Leknes fått besøk. Unge fotballspillere har fått møte heltene sine, og de har fått både motivasjon og læring.

Glimt spiller ikke bare skjorta av motstanderne for tiden. Superlaget fra nord viser vei for en hel landsdel.