Nilofar Nori fra Hadsel SV vil ikke være med i et flertallssamarbeid sammen med Høyre.
Nilofar Nori fra Hadsel SV vil ikke være med i et flertallssamarbeid sammen med Høyre.

Synspunkt | «Det er forferdelig å flytte igjen fordi noen andre har bestemt det»

Den psykiske belastningen av å forlate og starte på nytt er enorm for et barn, spesielt for de som måtte ha gjort det et par ganger før, og trodde det skulle være den siste gangen, skriver Nilofar Nori.

Bankplassen er mye mer enn bare en bygning i Melbu sentrum, og mye mer enn bare et asylmottak.

Bankplassen har vært et hjem for hundrevis av mennesker som ikke lenger har et. Den er en del av Melbu sin historie, og har i de siste tiårene samlet flere tusen historier av folk som har kommet og gått, mot sin vilje eller ikke, og av folk som kom og aldri forlot.

Jeg har selv bodd på Bankplassen mesteparten av livet mitt i Norge, og på Melbu hele livet mitt i Norge. Og Bankplassen har i alle de årene vært mitt største støtteapparat. Ikke bare for at de lånte bort sykler og ski, eller for at de ordnet legetimer. Men for at ansatte der var de eneste norske jeg kjente, for at de var de eneste som tok seg tid til å spørre om det gikk bra, og for at de var der i gode og onde tider. Bankplassen har vært mitt største støtteapparat, for der fant jeg folk som ble nærmest som familie for meg, uansett kulturelle og språklige forskjeller, i det som da var et fremmed land.

Noen av de personene bor fortsatt på Bankplassen. Det er barn som er født her, gått i barnehage her, og nå går på Melbu skole. De deltar på en rekke fritidsaktiviteter, og har et nettverk av venner og bekjente. For alle de barna er Melbu enten det eneste stedet de kjenner, eller i alle fall det tryggeste stedet de kjenner.

Det er forferdelig å flytte igjen fordi noen andre har bestemt det. Den psykiske belastningen av å forlate og starte på nytt er enorm for et barn, spesielt for de som måtte ha gjort det et par ganger før, og trodde det skulle være den siste gangen.

De som bor på Bankplassen har bidratt mye til samfunnet, selv om deres rett til deltakelse har vært begrenset. Vi som individer, og Hadsel kommune som et samfunn kommer til å merke denne drastiske endringen.

Melbu for dem er minner, barndom, en ny start og trygghet. Melbo er heime. Å forklare 80 barn at de må forlate hjemmet sitt, alle sine venner og alt som er kjent, på grunn av et anbud, er ikke lett. Og i hvert fall ikke hvis den eneste og beste begrunnelsen man har er at «sånn er det bare».

Nilofar Nori

Hadsel SV